Seromakowiec z nutą cytryny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne ciasto na świąteczny stół z chrupiącym, herbatnikowym spodem, który świetnie smakuje z aksamitną masą serowo-makową z orzeźwiającym cytrynowym akcentem. Magię Bożego Narodzenia potęguje dodatkowo słodka ozdoba świątecznej choinki na wierzchu ciasta, czyniąc je piękną dekoracją wigilijnego stołu. Seromakowiec swoim niepowtarzalnym smakiem oraz wyglądem z pewnością zachwyci naszych gości.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    400g herbatników blacky
    170g masła extra

    Masa serowo-makowa:
    1kg sera w wiaderku
    180g suchego maku
    1 łyżka budyniu cytrynowego
    150g cukru
    15g cukru ze skórką cytrynową
    4 jajka
    100g śmietany 18%

    Polewa:
    5 łyżek śmietany 30%
    1 łyżka masła
    100g czekolady mlecznej

    Dekoracja:
    szablon choinka
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Choinki Herbaty

Seromakowiec z nutą cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Herbatniki pokruszyć lub zmiksować malakserem do postaci „piasku”, dodać rozpuszczone zimne masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 23cm. Wstawić do lodówki na około 30-40minut.
  • 2. Masa serowo-makowa:
    Mak zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem cytrynowym na puch, dodać ser z wiaderka, budyń i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, podzielić na dwie części, jedna powinna być nieco większa. Do mniejszej części serowej dodać mak i dokładnie wymieszać. Obie masy na przemian wylać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie wystudzić i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny.
  • 3. Polewa:
    Czekoladę, masło i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 4. Wierzch seromakowca polać polewą i ponownie wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta udekorować posypując cukrem pudrem, przy użyciu szablonu w kształcie choinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować