Seromakowiec z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić, herbatniki rozdrobnić blenderem. Dodać masło do rozdrobnionych herbatników, wymieszać. Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie wyłożyć herbatniki, docisnąć. Masę makową zmiksować wraz z jajkami i kaszą manną i wyłożyć na herbatniki. Całość wyrównać. Jajka zmiksować wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami ser. Na koniec dodać budynie oraz śmietanę i całość ponownie zmiksować. Niewielką ilość masy serowej wyłożyć na masę makową, ułożyć odsączone morele i wylać resztę masy serowej. Ciasto piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni i piec jeszcze 10 minut. Masło na polewę roztopić, dodać mleko, cukier, kakao i mieszać do momentu połączenia się składników i roztopienia cukru. Tak przygotowana polewą posmarować wierzch ciasta.
Komentarze