Seromakowiec z morelami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto, w sam raz na święta.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    herbatniki 250 g,
    masło 100g,
    Masa makowa:
    masa makowa z bakaliami 850 g,
    jajka 2 szt,
    kasza manna 3 łyżki,
    Masa serowa:
    ser na sernik 1 kg,
    śmietana 30% 125 ml,
    jajka 4 szt,
    cukier 2/3 szk,
    cukier waniliowy 2 łyżki,
    budyń śmietankowy 2 szt,
    morele w syropie 1 puszka,
    Polewa:
    masło 100 g,
    mleko 2 łyżki,
    cukier 2 łyżki,
    kakao 2 łyżki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Seromakowiec z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, herbatniki rozdrobnić blenderem. Dodać masło do rozdrobnionych herbatników, wymieszać. Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie wyłożyć herbatniki, docisnąć. Masę makową zmiksować wraz z jajkami i kaszą manną i wyłożyć na herbatniki. Całość wyrównać. Jajka zmiksować wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami ser. Na koniec dodać budynie oraz śmietanę i całość ponownie zmiksować. Niewielką ilość masy serowej wyłożyć na masę makową, ułożyć odsączone morele i wylać resztę masy serowej. Ciasto piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni i piec jeszcze 10 minut. Masło na polewę roztopić, dodać mleko, cukier, kakao i mieszać do momentu połączenia się składników i roztopienia cukru. Tak przygotowana polewą posmarować wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować