Seromakowiec

4.49 (162 ocen)

Uwielbiam piec różne ciasta

Składniki:

  • Spód:
    1 ½ szkl. mąki pszennej
    125 g masła
    ½ szkl. cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    Masa makowa:
    40 dag maku mielonego
    500 ml mleka
    4 białka + szczypta soli
    1 szkl. cukru (lub więcej/mniej w zależności od słodkości jabłek)
    1 szkl. prażonych jabłek ze słoika
    4 łyżki kaszy manny
    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)
    5 jajek (osobno białka i żółtka)
    2 żółtka
    125 g masła
    1 szkl. cukru
    szczypta soli (do ubicia białek)
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Seromakowiec 1. Spód: Wszystkie składniki na ciasto szybko zarabiam i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkuję ciasto na cienki placek, przenoszę go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwam placek widelcem. Spód podpiekam w nagrzanym do 180 st C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.
    Masa makowa: Mak przekładam do garnka i zalewam gorącym mlekiem. Gotuję kilka minut, wsypuję cukier i gotuję dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmuję garnek z makiem z ognia, dodaję prażone jabłka, kaszę mannę, dokładnie mieszam. Na koniec dodaję do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli.
    Masa serowa: Masło ucieram z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodaję stopniowo po 1 łyżce ser z wiaderka. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaję ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszam łyżką. Na podpieczony spód wykładam masę makową, wyrównuję łyżką. Następnie wykładam masę serową i także wyrównuję.
    Ciasto wkładam do nagrzanego do 180oC piekarnika i piekę ok. 70 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować