Seromakowiec

4.5 (166 ocen)

  • 40 min

Wspaniałe połączenie, które uwielbiam najbardziej, czyli ser i mak. Jestem mega fanką serników i makowców.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera śmietankowego
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    2 opakowania budyniu waniliowego
    1 kostka masła

    1 puszka gotowej masy makowej
    oraz lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Serniki Makowiec Desery

Seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę z proszkiem. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą blachę (28x42) wyłożoną papierem.
  • 2. Masa:
    Jajka rozbić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, 2 budyniami oraz 5 żółtkami. Dodać 1 kg sera śmietankowego. Na koniec delikatnie wymieszać z białkami.
  • 3. Gotową masę makową wysmarować na wierzch ciasta. Na warstwę maku wyłożyć masę serową. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C i piec ok. 1 godziny. Ozdobić lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować