1.Masa serowa: Ser zemleć dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem, gdy będą utarte dodać ser oraz stopioną i przestudzoną margarynę i ciągle ucierać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.
2.Masa makowa: Mak sparzyć i zemleć na maszynce na drobnej siatce. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do maku. Następnie do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
3.Na wysmarowanej i wyłożonej papierem brytfance wykładać na przemian po 3 łyżki każdej masy. Piec około 50min w temperaturze 190C.
4.Po przestudzeniu jeśli ktoś lubi można polać polewą czekoladową (kupną lub własnej roboty) i posypać wiórkami kokosowymi
Komentarze