SEROMAKOWIEC

  • wyświetlono: 421 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

dla każdego coś dobrego

Składniki

masa serowa:
80dag twarogu tłustego
6 jaj
1 szkl cukru
15 dag margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa:
25 dag maku
20 dag cukru
4 jaja
4 łyżki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6,5 dag margaryny
aromat migdałowy
do udekorowania: polewa i wiórki kokosowe

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

SEROMAKOWIEC

  • 1. Masa serowa: Ser zemleć dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem, gdy będą utarte dodać ser oraz stopioną i przestudzoną margarynę i ciągle ucierać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.
  • 2. Masa makowa: Mak sparzyć i zemleć na maszynce na drobnej siatce. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do maku. Następnie do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
  • 3. Na wysmarowanej i wyłożonej papierem brytfance wykładać na przemian po 3 łyżki każdej masy. Piec około 50min w temperaturze 190C.
  • 4. Po przestudzeniu jeśli ktoś lubi można polać polewą czekoladową (kupną lub własnej roboty) i posypać wiórkami kokosowymi

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



 

Komentarze

Podobne przepisy

Seromakowiec

Dodane przez: Mniam1

Seromakowiec a'la szachownica

Ciasto seromakowiec, ale w formie...

Odrywany seromakowiec

Dodane przez: aleksandra.główka

Odrywany seromakowiec

Postanowiłam połączyć moje dwa...

Seromak z gotowej masy makowej

Dodane przez: aicha1988

Wilgotny seromak, seromakowiec bez spodu

To ciasto to propozycja idealna...

image-1kcj9h9

Dodane przez: KuchniaPoli

Seromakowiec z kratką

Seromak, czyli seromakowiec lub...

Seromak

Dodane przez: aicha1988

Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie

Idealna propozycja dla tych, którzy...

seromakowiec

Dodane przez: dusiowa

Seromakowiec z wiśniami

Połączenie dwóch doskonałych ciast:...