SEROMAKOWIEC

0 (0 ocen)

dla każdego coś dobrego

Składniki:

  • masa serowa:
    80dag twarogu tłustego
    6 jaj
    1 szkl cukru
    15 dag margaryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa makowa:
    25 dag maku
    20 dag cukru
    4 jaja
    4 łyżki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    6,5 dag margaryny
    aromat migdałowy
    do udekorowania: polewa i wiórki kokosowe

Seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Ser zemleć dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem, gdy będą utarte dodać ser oraz stopioną i przestudzoną margarynę i ciągle ucierać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.
  • 2. Masa makowa: Mak sparzyć i zemleć na maszynce na drobnej siatce. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do maku. Następnie do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
  • 3. Na wysmarowanej i wyłożonej papierem brytfance wykładać na przemian po 3 łyżki każdej masy. Piec około 50min w temperaturze 190C.
  • 4. Po przestudzeniu jeśli ktoś lubi można polać polewą czekoladową (kupną lub własnej roboty) i posypać wiórkami kokosowymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy