Seromakowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto jest przepyszne ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru pudru
    0,5 kostki margaryny
    1 żółtko

    Masa makowa:
    250 g maku mielonego
    3 białka
    2 łyżki bułki tartej
    aromat pomarańczowy
    garść posiekanych migdałów
    garść posiekanych orzechów włoskich
    garść sparzonych rodzynek
    skórka pomarańczowa
    1 szklanka mleka
    2 łyżki cukru pudru

    Masa serowa:
    1 kg białego sera z wiaderka
    1 szklanka cukru pudru
    5 jajek
    0,5 kostki masła
    budyń śmietankowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepić nim dno blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
  • 2. Masa makowa:
    Mak zagotować w mleku... Ubić na sztywno białka i delikatnie wmieszać w masę makową.Gdy ostygnie dodać wszystkie składniki i wyłożyć na podpieczony kruchy spód. .
  • 3. Masa serowa:
    Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, następnie nadal ucierając dodawać po łyżce sera. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z serem.
    Na masę makową rozsmarować masę serową, wyrównać wierzch i widelcem zrobić falę na wierzchu. Piec godzinę w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować