1.Kruche ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepić nim dno blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
2.Masa makowa:
Mak zagotować w mleku... Ubić na sztywno białka i delikatnie wmieszać w masę makową.Gdy ostygnie dodać wszystkie składniki i wyłożyć na podpieczony kruchy spód. .
3.Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, następnie nadal ucierając dodawać po łyżce sera. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z serem.
Na masę makową rozsmarować masę serową, wyrównać wierzch i widelcem zrobić falę na wierzchu. Piec godzinę w 180 stopniach.
Komentarze