Seromakowiec

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto smakiem przypomina święta Bożego Narodzenia.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Puszka maku: 900 gramów
    - Ser biały z wiaderka: 1000 gramów
    - jajka: 6 sztuk
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - masło: 360 gramów
    - cukier: 8 dekagramów
    - cukier puder: 12 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - suszone owoce: 200 gramów
    - czekolada gorzka: 100 gramów
    - mleko: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seromakowiec na kruchym spodzie.

    ciasto;
    2 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru
    3 żółtka (białka zachować)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    160 g masła
    Wszystko zagnieść i wylepić dno wysmarowanej tłuszczem kwadratowej tortownicy o wymiarach 25 cmx25 cm,lub okrągłej o średnicy 28 cm.
    Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika o tem. 190 st.,i zapiec około 15-20 minut.

    Masa I
    1 puszka masy makowej

    Masa II
    1 kg sera z wiaderka lub homogenizowanego
    100 g masła
    3 jajka
    3 białka (które zostały z ciasta)
    1 suchy budyń waniliowy
    3/4 szklanki cukru pudru
    200 g suszonych owoców (wiśni, rodzynek lub skórki pomarańczowej)
    Masło utrzeć z cukrem,dodać ser,budyń i i całe jaja z białkami,na samym końcu wsypać suszone owoce.
    Wszystko dobrze wymieszać.

    Na podpieczone ciasto ,kładziemy łyżką "kupki"masy makowej.
    Zalewamy mak masą serową.
    Pieczemy w tem. 190 stopni około 60-70minut.

    Po ostygnięciu polać 1 tabliczką czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka i paroma kroplami olejku pomarańczowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować