Masa serowa i makowa idealnie pasują do siebie , a pianka połączona z owocami kandyzowanymi nadaje ciastu wyjątkowego smaku .
2 godz.
Składniki:
Ciasto
300 g maki pszennej
250 g margaryny
200 g cukru pudru
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser i Mak
1 kg zmielonego sera
200 g margaryny
8 jaj
250 g cukru kryształu
1 cukier waniliowy
50 g kaszy manny
250 g maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg jabłek
Pianka
4 białka
1/2 szklanki cukru
1 kisiel żurawinowy
100g owoców kandyzowanych
Seromak z pianką i owocami kandyzowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć margarynę z cukrem , dodać żółtka , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać
Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25/36.
2.Mak sparzyć i zemleć .Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym , stopniowo dodawać po jednym żółtku . Na końcu dodać ser, proszek do pieczenia , kaszę mannę.
Z białek ubić sztywną piankę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na dwie części . Do jednej dodać zmielony mak i starte jabłka, wymieszać.
Na przygotowane ciasto wyłożyć ser z makiem i jabłkami ,przykryć drugą częścią - masą z samego sera.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Pianka:
Białka ubić z cukrem na sztywną bezę , dodać kisiel i jaszcze chwilę ubijać wsypać owoce kandyzowane , delikatnie wymieszać.
3.Na podpieczone ciasto , wyłożyć piankę i piec kolejne 30 minut.
Komentarze