Seromak z pianką i owocami kandyzowanymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Masa serowa i makowa idealnie pasują do siebie , a pianka połączona z owocami kandyzowanymi nadaje ciastu wyjątkowego smaku .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    300 g maki pszennej
    250 g margaryny
    200 g cukru pudru
    3 jaja
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ser i Mak
    1 kg zmielonego sera
    200 g margaryny
    8 jaj
    250 g cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    50 g kaszy manny
    250 g maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kg jabłek
    Pianka
    4 białka
    1/2 szklanki cukru
    1 kisiel żurawinowy
    100g owoców kandyzowanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Seromak z pianką i owocami kandyzowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć margarynę z cukrem , dodać żółtka , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać
    Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25/36.
  • 2. Mak sparzyć i zemleć .Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym , stopniowo dodawać po jednym żółtku . Na końcu dodać ser, proszek do pieczenia , kaszę mannę.
    Z białek ubić sztywną piankę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na dwie części . Do jednej dodać zmielony mak i starte jabłka, wymieszać.
    Na przygotowane ciasto wyłożyć ser z makiem i jabłkami ,przykryć drugą częścią - masą z samego sera.
    Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
    Pianka:
    Białka ubić z cukrem na sztywną bezę , dodać kisiel i jaszcze chwilę ubijać wsypać owoce kandyzowane , delikatnie wymieszać.
  • 3. Na podpieczone ciasto , wyłożyć piankę i piec kolejne 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować