SeroMak z niespodzianką w środku na herbatnikowym spodzie z dodatkiem orzechów włoskich

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wspaniała propozycja dla miłośników sernika i makownika ;) SEROMAK poleca się na święta. Zapraszam po przepis na pyszny placek który zachwyci nie tylko domowników ale i też naszych gości ;)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:

    100 g margaryny - tj. 2/5 kostki margaryny - miękkiej
    200 g herbatników
    ok. 1 szklanka orzechów włoskich

    masa serowa:

    150 g margaryny - tj. 3/5 kostki margaryny
    1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
    200 g cukru
    5 dużych jajek + 3 żółtka
    1 duże opakowanie budyniu śmietankowego

    opakowanie rurek waflowych z kremem kakaowym

    masa makowa:

    ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami
    3 białka
    1 łyżka mąki tortowej

    dekoracja:

    100 g białej czekolady
    50 g masła

    pierniczki
    posypka czekoladowa

    forma do pieczenia tortowa 28 cm
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Seromak z niespodzianką w środku na herbatnikowym spodzie z dodatkiem orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki, orzechy i miękką margarynę wrzucamy do blendera i mieliny ale nie na pył tylko by były drobne kawałki.
    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wysypujemy gotową mieszankę herbatnikową i przy pomocy łyżki dobrze rozprowadzamy i ugniatamy.

    Całe jajka bez oddzielania żółtek od białek + dodatkowe 3 żółtka ubij wraz z cukrem na puch. Dodaj ser, 3/5 miękkiej margaryny oraz wsyp budyń. wymieszaj. Wylej połowę gotowej masy serowej na przygotowany spód i następnie poukładaj rurki waflowe. Na ułożone rurki wylej pozostałą część masy serowej.

    Gotową masę makową wymieszaj z łyżką mąki i ubitą pianą z 3 białej. Kolejno małymi porcjami wyłóż masę makową na wierz masy serowej i delikatnie wyrównaj. Piecz w temp.180 stopni przez 35 minut. Wyjmij po 35 minutach na 10 minut poza piekarnik. Po 10 minutach gdy ciasto przestygło ponownie je wsadź na kolejne 35 minut i gotowe. Zostaw je przy uchylonych drzwiczkach by ostygło. Gdy seromak jest gotowy wtedy dekorujemy rozpuszczoną białą czekolada z dodatkiem masła i ozdabiamy pierniczkami i posypką czekoladową.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Mak Sery Ser biały Ser z wiaderka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować