SeroMak z niespodzianką w środku na herbatnikowym spodzie z dodatkiem orzechów włoskich

  • wyświetlono: 134 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wspaniała propozycja dla miłośników sernika i makownika ;) SEROMAK poleca się na święta. Zapraszam po przepis na pyszny placek który zachwyci nie tylko domowników ale i też naszych gości ;)

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 10 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

spód:

100 g margaryny - tj. 2/5 kostki margaryny - miękkiej
200 g herbatników
ok. 1 szklanka orzechów włoskich

masa serowa:

150 g margaryny - tj. 3/5 kostki margaryny
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
200 g cukru
5 dużych jajek + 3 żółtka
1 duże opakowanie budyniu śmietankowego

opakowanie rurek waflowych z kremem kakaowym

masa makowa:

ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami
3 białka
1 łyżka mąki tortowej

dekoracja:

100 g białej czekolady
50 g masła

pierniczki
posypka czekoladowa

forma do pieczenia tortowa 28 cm
papier do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

SeroMak z niespodzianką w środku na herbatnikowym spodzie z dodatkiem orzechów włoskich

  • 1. Herbatniki, orzechy i miękką margarynę wrzucamy do blendera i mieliny ale nie na pył tylko by były drobne kawałki.
    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wysypujemy gotową mieszankę herbatnikową i przy pomocy łyżki dobrze rozprowadzamy i ugniatamy.

    Całe jajka bez oddzielania żółtek od białek + dodatkowe 3 żółtka ubij wraz z cukrem na puch. Dodaj ser, 3/5 miękkiej margaryny oraz wsyp budyń. wymieszaj. Wylej połowę gotowej masy serowej na przygotowany spód i następnie poukładaj rurki waflowe. Na ułożone rurki wylej pozostałą część masy serowej.

    Gotową masę makową wymieszaj z łyżką mąki i ubitą pianą z 3 białej. Kolejno małymi porcjami wyłóż masę makową na wierz masy serowej i delikatnie wyrównaj. Piecz w temp.180 stopni przez 35 minut. Wyjmij po 35 minutach na 10 minut poza piekarnik. Po 10 minutach gdy ciasto przestygło ponownie je wsadź na kolejne 35 minut i gotowe. Zostaw je przy uchylonych drzwiczkach by ostygło. Gdy seromak jest gotowy wtedy dekorujemy rozpuszczoną białą czekolada z dodatkiem masła i ozdabiamy pierniczkami i posypką czekoladową.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastosernikmakmakowiecświętaherbatnikiseromakbiala_czekoladado_kawyBoże_Narodzeniesernik_pieczonyszybki_sernikpuszysty_sernikna_swietawilgotny_serniksernik_z_makiemser_z_wiaderkagotowa_masa_makowasernik_na_spodzie_z_herbatnikow
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z zagęszczonym mlekiem na spodzie orzechowym

Dodane przez: bienpyt

Sernik z zagęszczonym mlekiem na spodzie...

Bardzo szybki sernik z dodatkiem...

Miodowo-herbatnikowe z nadzieniem

Dodane przez: bienpyt

Ciasto miodowo-herbatnikowe z nadzieniem

Bardzo wilgotne ciasto, pachnące...

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką

Dodane przez: jolao

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową...

Atrakcyjny torcik, w którym cukru...

Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym

Dodane przez: Ejszetka

Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym

Pyszny sernik, gdzie spód migdałowy...

ciasto z colą

Dodane przez: katrinaM24

ciasto z colą i masą herbatnikowo-orzechową

wspaniałe ciasto z bitą śmietana,...

ciasto

Dodane przez: paolineczka

Korzenne ciasto z białek z dodatkiem gruszki...

Jesień, jesień, jesień! Czas na...