Seromak z musem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka dokładnie rozgnieść i wymieszać z roztopionym masłem i kakao. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasteczka wyłożyć na spód i uklepać, włożyć do lodówki do czasu pieczenia. Zmiksować masę makową z twarogiem, mąką ziemniaczaną, kakao, następnie dodać jajko. Dodać drobno posiekaną czekoladę - jeśli jej używacie i znów wymieszać. Wyłożyć na ciasteczkowy spód i piec przez 25 minut, do ścięcia się masy w temperaturze 180 stopni (góra - dół). Zmiksować twaróg z serkiem mascarpone, cukrem, budyniem (proszkiem). Dodać jajko, żółtko i znów wymieszać. Wyłożyć na masę makową i piec przez ok. 35 minut do ścięcia się masy (może być dłużej w zależności od piekarnika). Ostudzić i następnie schłodzić w lodówce. Dżem wyłożyć do garnka i mieszając zagotować. Przecedzić przez sito. Gorącą polewę wylać na ostudzony sernik. Odstawić do zastygnięcia. Opcjonalnie dla wzmocnienia kakaowego smaku można dodać posiekaną czekoladę deserową do masy makowej.
Komentarze