SEROMAK WYKWINTNY

  • wyświetlono: 945 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Właściwie mogłabym to ciasto nazwać tortem serowo makowym, ponieważ pod polewą czekoladową jest krem i dekoracja też jest z kremu czekoladowego. Ciasto makowe zrobiłam z przepisu na makowiec japoński, który bardzo lubimy, ale żeby była równa powierzchnia do dekoracji masę serową zrobiłam gotowaną.

W kuchni Danusi
  • 100min

Składniki

SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 24 cm, szklanka o poj. 250 ml

CIASTO MAKOWE : upiec dzień wcześniej lub z rana, a wieczorem zalać masą serową

- 20 dkg maku w ziarenkach lub maku suchego mielonego
- w przypadku maku mielonego + 250 ml mleka 2%
- 1 szklanka cukru kryształu
- 12,5 dkg masła
- 5 jaj
- 8 lekko kopiastych łyżek kaszki mannej ( semoliny)
- 50 dkg jabłek brutto ( po obraniu i starciu 30-32 dkg) szara reneta lub macintosh
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka likieru amaretto- bardzo wskazane, ewentualnie 2-3 krople aromatu migdałowego

MASA SEROWA:

- 1/2 kg twarogu półtłustego na wagę lub formowanego w foliowych osełkach
- 2 jajka + 1 białko
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 10 dkg masła lub margaryny
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka likieru amaretto lub aromat migdałowy

KREM – MASA CZEKOLADOWA MIGDAŁOWA

- 100 g czekolady gorzkiej + 100 g czekolady mlecznej
- 170 gram masła
- 100 gram cukru pudru
- 5 łyżek śmietany kremówki
- 2 łyżki amaretto lub aromat migdałowy

POLEWA CZEKOLADOWA:

- 1,5 płaskiej łyżki żelatyny
- 3 łyżki wody do rozpuszczenia żelatyny
- 20 dkg masła lub margaryny
- 7,5 płaskiej łyżki cukru pudru
- 4,5 płaskiej łyżki kakao
- 7,5 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania przepisu:

SEROMAK WYKWINTNY

  • Połowa ciasta zapięta w obręcz1. CIASTO:

    Mak zalać ciepłym mlekiem w proporcji 1,5 szklanki mleka+1/2 szklanki wody na 1 szklankę maku. Po 20 minutach mak gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut- tak zrobiony mak jest smaczniejszy i lżej strawny- co jakiś czas przemieszać, ale dobrze się gotuje i nie przypala. Oczywiście niczego nie narzucam, możecie Państwo przygotować mak swoim sposobem. Mak odcedzić i pozostawić na sicie do odsączenia- jest gotowy kiedy całkowicie ostygnie. W maszynce mak mielimy 3 razy. Jeżeli mamy specjalne sitko wystarczy zmielić jeden raz.

    1)Mak suchy mielony zalewamy 250 ml mleka, - zamiast 200 ml jak jest na opakowaniu. Dodajemy masło i zagotowujemy. Pozostawiamy do napęcznienia i ostudzenia.
    2)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia robiąc tzw. drugie dno- czyli papier na tortownicę i dopiero zapinamy obręcz. Boki wysmarować i posypać kaszką manną.
    3)Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 200 stopni C.
    4)Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać kaszkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- zmiksować. Dodać mak- zmiksować. Na końcu dodać jabłka starte na grubych oczkach i dodać do ciasta miksując na średnich obrotach dolewając amaretto.
    5)Całość wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
    6)Pozostawić ciasto w foremce do ostudzenia.

  • 2. MASA SEROWA:

    1) Twaróg mielimy 3 razy lub 1 raz przez sitko do maku.
    2) Jajka roztrzepujemy z białkami i cukrem na jednolitą masę. Cukier nie musi być rozpuszczony.
    3) Budyń wsypujemy do mleka i roztrzepujemy.
    4) Ser, jajka z cukrem, masło wkładamy do rondla z grubszym dnem, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie dość gorące cały czas mieszając. Wlewamy zawiesinę i mieszamy podgrzewając, aż masa zgęstnieje.
  • 3. KREM – MASA CZEKOLADOWA MIGDAŁOWA

    1) Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
    2) Masło, cukier puder i śmietanę zmiksować na gładką masę, połączyć z czekoladą i zmiksować krótko. Ostudzić całkowicie.
  • 4. POLEWA CZEKOLADOWA:

    Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody.W rondelku rozgrzewamy masło,cukier,kakao i rozpuszczoną żelatynę-nie wolno zagotować.Pozostawić do ostudzenia.Do ciepłej masy dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy.
  • Ciasto przekrojone na połowę przełożone masą serową5. WYKOŃCZENIE:

    1) Zimny makowiec delikatnie przekroić na połowę, jedną część ułożyć na paterze i zapiąć obręcz. Wylać całą masę serową, na nią wyłożyć drugą połowę makowca . Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
    2) Na drugi dzień obręcz delikatnie odpinamy, ewentualnie delikatnie okroić. Posmarować częścią kremu i polać polewą czekoladową. Kremu nie żałować, bo spokojnie wystarczy do dekoracji i obłożenia.
    3) Resztę kremu trochę schłodzić i udekorować przy pomocy dekoratora . Krem po schłodzeniu przemieszać.Na środku zrobić dekorację wg własnego lub mojego pomysłu. Wynieść w chłodne miejsce.

Porady

Opis dość długi, ale w rozłożeniu na dwa dni nie wymaga duzo pracy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieseromak

Komentarze

Podobne przepisy

Wykwintny zawrót glowy

Dodane przez: ewelinka120478

Wykwintny zawrót głowy

Ciast znalezione w przepisach babci....

Seromak z czekoladą i prażonym kokosem

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Seromak z czekoladą i prażonym kokosem

Delikatny ser ... mokry mak .......

Wykwintny jabłecznik

Dodane przez: kasiunia

Wykwintny jabłecznik

Placek z jabłkami zawsze się sprawdza....

Tort

Dodane przez: bony2

Tort wykwintny

Tort robiłam na 25 rocznicę ślubu...

Wykwintne babeczki

Dodane przez: Kjopka

Wykwintne babeczki

...

Szarlotka wykwintna

Dodane przez: Iness1993

Szarlotka wykwintna

Połączenie kruchego ciasta i rozpływających...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE