Joanna Lendzion.
Idealne świąteczne ciasto, mak zawsze kojarzył mi się ze świątecznymi wypiekami. Seromak na kruchym cieście jest bardzo smaczny, a upieczony w tortownicy wygląda bardzo elegancko. Przyznam się, że nie przepadam za makowcami, zresztą na blogu jest tylko Makowiec na kruchym cieście z kokosem mój ulubiony i teraz doszedł pyszny seromak. Przygotowałam go w tortownicy o średnicy 26 cm, ale spokojnie można też upiec w mniejszej 24 cm, też będzie idealnie. Ciasto będzie jeszcze wyższe. Polecam serdecznie na święta i nie tylko, pyszne połączenie sernika i makowca wyszło wyjątkowo smaczne. To jedno z lepszych ciast jakie upiekłam w tym roku, dodatkowy plus, to jeśli użyjesz gotowej masy z puszki z bakaliami, to bardzo szybko się robi. Ja taką gotową masę jeszcze trochę podkręciłam w smaku pod siebie, dodałam więcej bakalii i odrobinę olejku migdałowego.
0 (0 ocen)
Porady
Jeśli nie posiadasz szczelnej tortownicy, dobrze jest owinąć ją dodatkowo od spodu folią aluminiową, żeby uniknąć pod czas pieczenia kapania masła na dno piekarnika. Ja akurat mam szczelne tortownice, więc pominęłam owijanie. Ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej kroić ostrym nożem.
Komentarze