Seromak na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne świąteczne ciasto, mak zawsze kojarzył mi się ze świątecznymi wypiekami. Seromak na kruchym cieście jest bardzo smaczny, a upieczony w tortownicy wygląda bardzo elegancko. Przyznam się, że nie przepadam za makowcami, zresztą na blogu jest tylko Makowiec na kruchym cieście z kokosem mój ulubiony i teraz doszedł pyszny seromak. Przygotowałam go w tortownicy o średnicy 26 cm, ale spokojnie można też upiec w mniejszej 24 cm, też będzie idealnie. Ciasto będzie jeszcze wyższe. Polecam serdecznie na święta i nie tylko, pyszne połączenie sernika i makowca wyszło wyjątkowo smaczne. To jedno z lepszych ciast jakie upiekłam w tym roku, dodatkowy plus, to jeśli użyjesz gotowej masy z puszki z bakaliami, to bardzo szybko się robi. Ja taką gotową masę jeszcze trochę podkręciłam w smaku pod siebie, dodałam więcej bakalii i odrobinę olejku migdałowego.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24-26 cm

    Kruche ciasto

    375 g mąki pszennej tortowej
    185 g masła
    120 g cukru
    2 jajka
    1 szczypta soli
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Masa makowa

    300 g maku suchego – lub puszka gotowej masy, ja użyłam masę makową Helio
    225 ml mleka
    100 g masła
    100 g cukru
    olejek migdałowy – do smaku
    skórki kandyzowane i rodzynki – opcjonalnie

    Masa serowa

    1200 kg twarogu półtłustego
    180 g cukru
    4 jajka – L
    100 g masła – można zastąpić olejem
    2 opakowania budyniu waniliowego – proszek
    1 opakowanie cukru waniliowego – można zastąpić ekstraktem z wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Seromak na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Możesz to zrobić ręcznie lub jak ja użyłam do tego malaksera, poszło mi szybko i sprawnie, bez brudzenia rąk. Mąkę przesiać do miski, dodać cukry i szczyptę soli, wymieszaj łyżką jeśli robisz ciasto ręcznie, lub odpal na 30 sekund malakser. Dodaj zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, wbić jajka i całość szybko zagnieść ręcznie lub przy pomocy malaksera. Tortownicę spód wyłożyć papierem, boki posmaruj masłem przez środek i przyłóż pasek papieru do pieczenia na około. Wylepić spód formy kruchym ciastem, podnosząc boki do góry. Ciasto jest fajne plastyczne, także bardzo dobrze się z nim pracuje. Wylepioną tortownicę wstaw do lodówki i włącz piekarnik, ustaw temp. 180°C
    Mak opłucz na drobnym sitku pod zimną wodą i przełóż go do rondelka. Zalej mak mlekiem i gotuj na średnim ogniu, do odparowania mleka, ok. 15 min. Gdy mleko jest już prawie odparowane wsyp cukier do smaku, gotuj jeszcze parę minut nie zapominając o mieszaniu. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, w tym momencie możesz dodać skórki kandyzowane, rodzynki, olejek migdałowy itp. Całość dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się masła. Zmiel mak za pomocą maszynki lub jak ja przy pomocy blendera. Druga opcja przygotowania maku to gotowa masa makowa z puszki z bakaliami.
    Masę serową przygotowałam w malakserze. Ty możesz użyć do tego zwykłego miksera ręcznego lub blendera.
    Do naczynia wrzuć twaróg, jaja, cukry, miękkie masło i proszek budyniowy. Całość doprowadź do gładkiej i jednolitej masy, ja to zrobiłam przy użyciu malaksera, dosłownie 2 min. i masa serowa była gotowa.
    Wyjmij z lodówki formę z kruchym ciastem. Na sam spód wyłóż masę makową i wyrównaj łyżką lub szpatułką silikonową.
    Następnie wylej na masę makową masę serową. Masa serowa sama równomiernie ułoży się w tortownicy.
    Odłożyłam kawałek kruchego ciasta przy wylepianiu tortownicy, żeby rzucić parę kruchych "łatek" na wierzch ciasta, możesz pominąć ten krok.
    Tortownicę z ciastem wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 C i piecz na dolnym grzaniu przez 45 min. następnie 15 min. na grzaniu góra – dół oczywiście bez termoobiegu.
    Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, gdy przestygnie wyjmij na blat.
    Na noc wstawiłam ciasto do lodówki, żeby masa serowa dobrze ściągnęła.
    Następnego dnia zdjęłam obręcz tortownicy, papier z boków i ułożyłam na paterze. Ciasto pięknie się prezentuje jeszcze tuż przed rozkrojeniem.
    Nie jestem fanką makowców, ale seromak jest przepyszny, mak w połączeniu z masą serową… poezja.

Porady

Jeśli nie posiadasz szczelnej tortownicy, dobrze jest owinąć ją dodatkowo od spodu folią aluminiową, żeby uniknąć pod czas pieczenia kapania masła na dno piekarnika. Ja akurat mam szczelne tortownice, więc pominęłam owijanie. Ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej kroić ostrym nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa Masa serowa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować