SEROMAK

0 (0 ocen)

CIASTO TO POŁĄCZENIE DWÓCH RÓŻNYCH PRZEPISÓW KTÓRE DOSTAŁAM OD MOJEJ SIOSTRY I MAMY WYSZŁO IDEALNIE.PUSZYSTA MASA SEROWA IDEALNIE WYGLĄDA I SMAKUJE W POŁĄCZENIU Z MAKIEM.

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 1 kostka margaryny
    - 5 żółtek
    - 4 łyżki cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Ser:

    - 1 kg sera twarogu półtłusty
    - 1,5 szklanki cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 8 żółtek (białka pozostawiamy do ubicia piany)
    - 1 budyń śmietankowy
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 łyżki kaszki manny
    - 0,5 kostki rozpuszczonego masła ( nie gorące)


    Mak:

    - 400g zmielonego maku ( trzykrotnie zaparzony)
    - 200g cukru
    - 2 białka ubite na piane
    - 50g roztopionej margaryny
    - olejek migdałowy
    - 1 łyżka mąki kartoflanej

Seromak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1iinkk9 1. Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i wsadzić do lodówki aby się schłodziło.
    Masa serowa:Wyrobić wszystko mikserem i na koniec dodać ubitą wcześniej pianę z białek, delikatnie wymieszać łopatką aby ser pozostał puszysty.
    Masa makowa:Wszystko razem wymieszać na koniec dodać ubite białka
  • image-1c5c90s 2. Jedną część ciasta kruchego wyłożyć na blachę (wyklejać blachę kawałkami ciasta), na skos wykładamy pasami na przemian raz mak, raz ser. Na górę urywamy kawałki drugiej części ciasta kruchego, spłaszczamy w dłoni tak aby powstał płatek i przykrywamy nimi górę ciasta.
    Piekarnik nagrzany wcześniej do 200 stopni w tej temperaturze pieczemy przez 30min, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy kolejne 30min. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy