Sero-śmietanowiec na herbatnikach

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Pyszne ciasto na zimno, w sam raz na upalne dni.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg zmielonego chudego twarogu
    400 ml śmietany 30%
    1/2 szklanki cukru pudru
    26 szt herbatników
    puszka brzoskwiń
    1 galaretka agrestowa (na herbatniki)
    3 galaretki cytrynowe (do środka)
    4 galaretki truskawkowe (na wierzch)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sero-śmietanowiec na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sero-śmietanowiec na herbatnikach 1. Blachę o wymiarach 28 x 35 cm smarujemy tłuszczem. Na dno blachy wykładamy herbatniki. Galaretkę agrestową rozrabiamy w 1 szklance wody, studzimy i wylewamy na herbatniki. Blachę wstawiamy do lodówki. W tym czasie do miski wlewamy śmietanę, wsypujemy cukier puder i chwilę ubijamy mikserem. Dodajemy twaróg i miksujemy do momentu połączenia się śmietany z twarogiem. Rozrabiamy 3 galaretki cytrynowe w 2 szklankach wody, studzimy. Do ostudzonej galaretki dodajemy 100 ml letniej wody i mieszamy. Galaretkę powoli wlewamy do masy serowej i energicznie miksujemy, do momentu połączenia się składników. Masę wylewamy na herbatniki. Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na masie serowej i wstawiamy do lodówki. Galaretki truskawkowe rozrabiamy w 5 szklankach wody, studzimy i wylewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować