Sernik złota rosa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kultowy sernik, który często gości na imprezach. Jednak nie zawsze wiadomo jak go przygotować tak, aby rosa się pojawiła. W tym przepisie wszystko jest dokładnie wyjaśnione.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 25x40cm:

    SPÓD:

    250 g mąki tortowej
    100 g masła, zimnego
    1 jajko
    2 żółtka (białka odłożyć na pianę)
    100 g cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    4 łyżki zimnej wody

    MASA SEROWA:
    1 kg twarogu
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
    200g drobnego cukru do wypieków
    120ml oleju
    625ml mleka
    2 jajka
    4 żółtka (białka odłożyć na pianę)

    PIANKA:
    6 białek (z tego co zostało powyżej)
    200g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik z rosą

Sernik złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder przesiać, dodać do misy, dodać sól, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Zagnieść na jednolite ciasto po chwili dodając żółtka i wodę. Ciastem wylepić dno blaszki wyłożonej papierze do pieczenia. Widelcem nakłuć ciasto, włożyć na 30 min. do zamrażarki.
  • 2. Po tym czasie podpiec spód 15-20min. w 190 st. góra- dół na złoty kolor.
  • 3. Wszystkie składniki na masę serową włożyć do misy i wymieszać tylko do połączenia się składników.
  • 4. Masę wylać na podpieczony spód i piec 55 minut. w tej samej temperaturze co spód sernika.
  • 5. Następnie 10 minut przed końcem pieczenia sernika zacząć ubijać białka na piankę bezową. Ubijać do momentu, aż zrobią się sztywne, następnie dodawać stopniowo cukier i ubijać masę tak długo, aż cały cukier się rozpuści.
  • 6. Ubitą bezę wyłożyć na sernik, grzebieniem do tortów lub widelcem, zrobić fale na wierzchu i ciasto włożyć do piekarnika na 15 minut. (ta sama temperatura).
  • 7. Po upieczeniu zostawić ciasto na 15 minut. w zamkniętym piekarniku. Po wystudzeniu zostawić na blacie do wystudzenia do temp. pokojowej, na noc włożyć do lodówki.

Porady

Beza nie może się zapiec. Ma być lekko podsuszona z góry, żeby mogły się utworzyć krople. Jeśli będzie za mocno wypieczona krople nie będą miały miejsca, żeby wypłynąć. Już po godzinie od upieczenia po winny się pojawić pierwsze krople rosy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować