Sernikowy miodownik

4.5 (192 ocen)

Pyszne połączenie sernika i miodownika. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Składniki:

  • Ciasto miodownik:
    3 szklanki mąki
    1 szklanki cukru
    ½ kostki margaryny PALMY z MURZYNKIEM
    4 łyżki miodu
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    3 łyżki mleka
    Masa serowa:
    70 dkg twarogu
    ½ kostki margaryny PALMY z MURZYNKIEM
    ½ szklaki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 żółtko
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki mleka
    Pół szklanki rodzynek
    Po 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernikowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Miód zagotowujemy na wolnym ogniu razem z margaryną, cukrem i mlekiem. Studzimy.
    Na stolnicę przesiewamy mąkę, sodę, wbijamy jajka i wlewamy stopniowo wystudzony miód,
    zagniatając ciasto. Jeśli ciasto zagniatało by się ciężko możemy dodać łyżkę śmietany. Ciasto
    formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto dzielimy na trzy części,
    każdą cienko rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę (wymiary 25/30cm) wyłożoną
    papierem do pieczenia i pieczemy każdy po 15 min w temp. 180 stopni C.
    Masa serowa: Ser dwukrotnie mielimy, wkładamy do rondla, dodajemy margarynę, cukier,
    cukier waniliowy i zagotowujemy na wolnym ogniu często mieszając. Gdy masa zacznie powoli bulgotać
    w mleku rozrabiamy budyń oraz mąke ziemniaczaną. Masę zdejmujemy z ognia i pomału wlewamy
    rozrobiony budyń stale mieszając. Ponownie ustawiamy na wolnym ogniu, wrzucamy rodzynki i skórki,
    dodajemy żółtko i zagotowujemy ok 4-5 min. Placki przekładamy jeszcze ciepłą masą serową. Najlepiej smakuje na następny dzień gdy ciasta skruszeją.
    Możemy udekorować polewą lub cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować