Sernikowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Miód zagotowujemy na wolnym ogniu razem z margaryną, cukrem i mlekiem. Studzimy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, sodę, wbijamy jajka i wlewamy stopniowo wystudzony miód,
zagniatając ciasto. Jeśli ciasto zagniatało by się ciężko możemy dodać łyżkę śmietany. Ciasto
formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto dzielimy na trzy części,
każdą cienko rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę (wymiary 25/30cm) wyłożoną
papierem do pieczenia i pieczemy każdy po 15 min w temp. 180 stopni C.
Masa serowa: Ser dwukrotnie mielimy, wkładamy do rondla, dodajemy margarynę, cukier,
cukier waniliowy i zagotowujemy na wolnym ogniu często mieszając. Gdy masa zacznie powoli bulgotać
w mleku rozrabiamy budyń oraz mąke ziemniaczaną. Masę zdejmujemy z ognia i pomału wlewamy
rozrobiony budyń stale mieszając. Ponownie ustawiamy na wolnym ogniu, wrzucamy rodzynki i skórki,
dodajemy żółtko i zagotowujemy ok 4-5 min. Placki przekładamy jeszcze ciepłą masą serową. Najlepiej smakuje na następny dzień gdy ciasta skruszeją.
Możemy udekorować polewą lub cukrem pudrem.
Komentarze