Sernikowe placuszki z karmelizowanym bananem i orzechami

0 (0 ocen)

Szybkie w przygotowaniu placuszki o smaku sernika prosto z patelni. Do tego sos z karmelizowanym bananem i orzechami włoskimi. Coś pysznego. Sprawdzą się na śniadanie i jako deser.

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
    1 jajko
    2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku)
    1/3 szklanki mleka
    1 łyżka cukru

    Sos:
    1 dojrzały banan
    3 łyżki płynnego miodu
    1/3 szklanki orzechów włoskich

Sernikowe placuszki z karmelizowanym bananem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do blendera lub misy miksera wkładamy kawałki twarogu, wbijamy jajko, wlewamy mleko oraz dosypujemy cukier i proszek budyniowy. Całość miksujemy na gładka masę o konsystencji śmietany. Na rozgrzanej patelni smażymy na rumiano z każdej strony małe placuszki. Nakładałam po dwie łyżki na jedną sztukę.
    W garnku lub patelni przesmażamy pokrojonego w plastry banana. Wlewamy miód oraz dosypujemy orzechy. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około minuty aby miód dokładnie pokrył banany i orzechy. Podajemy z placuszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy