Sernikowe placuszki na jogurcie naturalnym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, puszyste, delikatne placuszki, których propozycji podania jest mnóstwo. Idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Na śniadanie, podwieczorek czy przekąskę gdy mamy ochotę na coś słodkiego. U mnie podane z musem z kiwi i wiórkami kokosowymi.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto na placuszki:
    1 jajo
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki przyprawy do sernika(można pominąć i dodać kardamon,cynamon,ekstrakt waniliowy)
    3,5 łyżki cukru (można zastąpić miodem, stewią, innymi słodzikami)
    1 łyżeczka sody
    4 łyżki mąki
    szczypta soli

    Mus z kiwi: zblendowane kiwi z nasionami chia

Sernikowe placuszki na jogurcie naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Do żółtka dodajemy pozostałe składniki (mąkę na końcu). Miksujemy na gładką masę. Smażymy nakładając na rozgrzaną patelnię wysmarowaną ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju lub na oleju kokosowym.
    Smażymy do przyrumienienia z jednej i drugiej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy