Sernikowe lody

0 (0 ocen)

  • 40 min

W upalne dni nikt nie odmówi sobie takie zimnego pucharka.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka 3,2 %
    1.5 szklanki śmietany 30%
    125 g sera śmietankowego
    4 łyżki cukru pudru
    5 saszetek zielonej herbaty
    3 żółtka
    dodatkowo:
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki wiórek czekoladowych

Sernikowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernikowe lody 1. Śmietankę i mleko podgrzać prawie do momentu wrzenia, ale nie zagotować, do gorącej śmietanki dodać saszetki z herbatą, przykryć i odstawić na 3 min po tym czasie wyjąć saszetki.
  • 2. Serek śmietankowy utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dolewać gorącą śmietankę, ubić do spienienia.
  • Sernikowe lody 3. Miskę z płynną masą postawić na garnku z gorącą wodą i przy pomocy drewnianej łyżki mieszać masę do zgęstnienia (masa jest gotowa kiedy nie spływa z łyżki, a pozostawia na niej cienką warstwę), kiedy masa jest gęsta zdjąć miskę z garnka i wystudzić do zimnej masy dodać czekoladę i rodzynki, wymieszać i przelać do pojemniczka z pokrywką.
  • 4. Lody zmrozić w lodówce, ale w trakcie mrożenia kilka razy delikatnie je przemieszać. Przed podaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Ja swoje lody polałam adwokatem i posypałam czekoladowymi wiórkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy