Idealne ciasto w sezonie. Po sezonie możemy użyć mrożonych
60 min
Składniki:
biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
3 łyżki żelatyny
cukier - do smaku, do słodkości sera
masa śmietanowa:
2 kubki po 330 ml śmietany 30 %
cukier puder
2 śmietan fixy
dodatkowo:
1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Sernikowa pianka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier,
ubijamy, następnie dodajemy po 1 żółtku, ubijamy. Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, mieszamy . Wylewamy na blachę
24-36. Pieczemy ok 15 minut do suchego patyczka,studzimy.
Masa serowa: Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem- do pożądanej
słodkości. Żelatynę zalewamy zimną wodą, kiedy napęcznieje
podgrzewamy, studzimy i dodajemy do sera, miksujemy.
Gotową masę serową wykładamy na biszkopt, odstawiamy do lodówki do
stężenia. Kiedy masa stężeje w 3 szklankach wody rozpuszczamy
galaretki. Truskawki kroimy na połówki. Układamy na masie serowej,
zalewamy galaretką ( zostawiamy 3/4 szklanki na wierzch ciasta).
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy podczas ubijania
cukru pudru do pożądanej słodkości. Dodajemy zagęstniki. Ubijamy.
Gotową masę śmietanową wykładamy na stężałą galaretkę. Kiedy masa
stężeje wylewamy resztę galaretki, odstawiamy do stężenia.
Komentarze