Jak przystało na brownies ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Do tego dochodzi borówkowy sernik i orzeźwiające owoce na wierzchu. Cóż może być lepszego:)
Składniki:
Blaszka 30x25 cm
Ciasto czekoladowe:
• 2 czekolady gorzkie (razem 200g),
• 130 g mąki pszennej,
• 1 łyżka kakao dobrej jakości,
• 200g masła,
• 240 g cukru pudru,
• 3 jajka,
Masa serowa:
• 400 g sera,
• 2 duże jajka,
• 120 g cukru pudru,
• 2 łyżki cukru,
• 200 gram borówki amerykańskiej,
• 0,5 budyniu śmietankowego
Dodatkowo:
• borówki na wierzch
Sernikobrownies z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA SEROWA:
Borówki przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem kryształem. Całość stawiamy na gazie i podgrzewamy około 15 minut do uzyskania „konfitury” borówkowej. Gotową borówkę studzimy.
2.Ser miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy jajka i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy budyń oraz mus borówkowy. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
3.CIASTO CZEKOLADOWE:
Czekoladę rozpuszczamy z połową masła. Drugą połowę tłuszczu ucieramy z cukrem pudrem i jajkami. Do puszystej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz kakao. Na koniec wsypujemy mąkę. Całość mieszamy do połączenia składników.
4.Połowę ciasta wykładamy na dno przygotowanej blaszki. Na ciasto wykładamy warstwę sera. Całość przykrywamy drugą połową czekoladowego ciasta.
5.Na wierzchu układamy borówki delikatnie je dociskając.
Ciasto pieczemy około 45 minut w 180°C. Smacznego:)
Komentarze