Sernik z bitą śmietaną

4.49 (150 ocen)

  • 60 min

Sernik jest nieodłączną potrawą każdej wizyty gości. Jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach. Zawdzięcza to wszystko pulchnym biszkoptem oraz idealną konsystencją bitej śmietany oraz sera.

  • 60 min

Składniki:

  • • 6 jaj
    • 1 szkl mąki
    • ¾ szkl cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa
    • 1 kg twarogu sernikowego
    • Puszka brzoskwiń
    • 5 łyżeczek żelatyny
    • ½ l śmietany kremówki
    • Śnieżka
    • Szklanka cukru pudru
    • czekolada
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka i cukier wymieszać. Ubić pianę z białek. Do masy żółtkowej dodać pianę białkową delikatnie mieszając. Następnie dodawać po 1 łyżce przesianej mąki i proszek. Całość wymieszać delikatnie i wylać do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 30 min w zależności od piekarnika. Wystudzić i przekroić ciasto na pół.

    Twaróg wyłożyć do miski (gdy twardy dodać odrobinę soku z brzoskwiń). Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie ubić bitą śmietanę i ubitą dodać w proporcji ¾ , a ¼ pozostawić. Wymieszać twaróg z bitą śmietaną. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ¾ szkl wody (gorącej). Po wystudzeniu dodać to twarogu i wymieszać. Na koniec dodać owoce i wymieszać tylko łyżką. Spód ciasta polać delikatnie sokiem z brzoskwiń i wyłożyć całą masę. Przykryć drugą połową ciasta i polać sokiem. Z bitej śmietany która pozostała należy dosypać śnieżkę i wymieszać, wyłożyć na wierzchnie ciasto i rozsmarować. Na koniec pokruszyć czekoladą ( na tarce – najlepiej na najmniejszej). Wystawić do lodówki na ok. 3- 5 godzin.

Porady

Sernik najlepiej smakuje po 2-3 godzinach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować