Pyszny, delikatny sernik z pianką i wiśnie idealnie do siebie pasują.
Składniki:
Proporcja na dużą blaszkę około 40x25 cm
Spód:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1/2 kostki miękkiego masła
3 całe jajka
1 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Wylać na blaszkę i równomiernie rozprowadzić.
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
4 żółtka
2 całe jajka
1 budyń smietankowy
Jajka, żółtka i cukier ubić. Nastepnie dodać twaróg, chwilę miksować. I wsypać pozostałe składniki. Miksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Masę serową wylać na wczesniej przygotowany spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st, i piec przez 60 minut lub suchego patyczka.
Po tym czasie sernik wyciągnąć z piekarnika, wylać bezę, równomiernie rozprowadzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni i piec przez kolejne 20 minut. Beza musi mieć lekko złoty kolor.
Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Pokrojony na kawałki sernik polewać wiśniami w żelu.
Komentarze