Sernik "Złota Rosa"

4.51 (166 ocen)

  • 2 min

Niby prosty, a zasługuje na wielkie uznanie...

  • 2 min

Składniki:

  • SPÓD:
    - 1 szkl. mąki krupczatki
    - 1 szkl. mąki pszennej
    - 150 g masła
    - 2 żółtka
    - 1 cukier waniliowy
    - 1/2 szkl. cukru
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    SER:
    - 2 kg sera z wiaderka
    - 1 cukier waniliowy
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe
    - 3/4 szkl. mleka
    - 1/2 szkl. oliwy
    - 6 żółtek
    - 2 jaja
    - 1,5 szkl. cukru
    - opcjonalnie: rodzynki, skórka kandyzowana

    PIANA Z ROSĄ:
    - białka od żółtek (8 szt.)
    - 1 szkl. cukru kryształu
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik "złota rosa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD:
    Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto i wylepiamy nim dno blaszki 28x40 cm. Odstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. SER:
    Jaja, żółtka i cukier ucieramy do białości. Dodajemy ser i miksujemy. Dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy. Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 180 st. C przez ok. 1,5 h.
  • sernik 3. PIANA Z ROSĄ:
    Po ok. 1,5 h, kiedy sernik jest już praktycznie gotowy (należy sprawdzać sernik patyczkiem, bo każdy piekarnik piecze inaczej) wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy, by troszeczkę opadł.
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wykładamy ją na sernik. Ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 min, uważając przy tym, by nie zrobiła nam się beza. Rosa pojawi się po chwili.

Porady

Sernik wychodzi bardzo wysoki, delikatny i smaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować