Sernik zimowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik z wiejskiego sera ze słodką waniliową
polewą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na sernik o średnicy 32 cm:

    3 kg wiejskiego sera
    15 jaj od szczęśliwych kur
    500 g cukru pudru
    250 g cukru
    3 łyżki mąki kokosowej
    3 łyżki skrobi kukurydzianej
    2 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
    125 ml słodkiej śmietanki
    szczypta soli
    20 g cukru z prawdziwą wanilią

    kruche ciasto:
    300 g mąki krupczatki
    100 g masła
    100 g cukru pudru
    3 żółtka
    łyżka oleju
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    szczypta soli

    polewa:
    100 g masła
    jajko
    200 g cukru pudru
    1/4 łyżeczki pasty waniliowej

    dekoracja:
    kilka liofilizowanych wiśni
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik zimowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kruche ciasto:
    Krupczatkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Siekamy do momentu uzyskania kruszonki. Do kruszonki dodajemy żółtka, olej i śmietanę. Zagniatamy kruche ciasto. Ciasto wałkujemy na koło o średnicy 32 cm. Wykładamy na blachę(jeśli będziemy piec w rancie) lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Gęsto nakłuwamy widelcem. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

    Na ciasto zakładamy rant. Podpiekamy przez 15 minut w 200°C.
  • ser 2. sernik:
    Ser mielimy na drobnym oczku maszynki.
  • sernik 3. Zmielony ser przekładamy do dzieży robota dodajemy żółtka, cukier puder, mąkę kokosową, skrobię kukurydzianą, kaszkę orkiszową i cukier waniliowy. Mieszamy końcówką - łopatka najpierw na wolnych obrotach, następnie zwiększamy na średnie. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiej masy.
  • sernik 4. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier ciągle ubijając.

    Sztywną pianę mieszamy z masą serową za pomocą silikonowej łopatki.
  • sernik 5. Masę serową przekładamy na podpieczony spód. Pieczemy w 175°C przez 1,5 godziny. Sernik studzimy w piecyku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  • 6. polewa:
    Jajko ucieramy z cukrem pudrem i pastą waniliową. Masło mocno rozgrzewamy, uważamy, żeby nie przypalić. Gorące masło dodajemy do jajka roztartego z cukrem pudrem. Energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli masło nie łączy się z pozostałymi składnikami należy dodać jeszcze cukru pudru.
  • sernik 7. Polewę wylewamy na ostudzony sernik. Ozdabiamy posypką cukrową i pokruszonymi na pył liofilizowanymi wiśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować