Sernik Zebra

  • wyświetlono: 3222 |
  • dodany do książki kucharskiej: 63 |
  • polecenia: 1

Wyśmienity sernik o smaku czekoladowym i ciekawej fakturze.

Goszka
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 80min

Składniki

Masa serowa
- 500 g sera białego mielonego
- 250 g sera mascarpone
- 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy
Masa czekoladowa
- 250 g masła
- 200 g cukru - 1 szklanka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki wody
- 4 czubate łyżki kakao
- 300 g mąki - 2 szklanki
- 4 jajka
Polewa
- 1 czekolada gorzka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- truskawki do dekoracji
- listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik Zebra

  • Sernik Zebra1. - Piekarnik nagrzać do 240 st.C.
    - Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
    Masa czekoladowa
    - Zagotować masło, oba cukry, wodę i kakao.
    - Wystudzoną masę wlać do miski miksera i wbijać po całym jajku czekając aż poprzednie zostanie wchłonięte przez masę.
    - Wsypać przesianą mąkę i wymieszać.
  • Sernik Zebra2. Masa serowa
    - Wymieszać oba sery delikatnie mikserem, dodać mleko skondensowane.
    - Wbijać po jednym jajku co30 sekund cały czas ubijająć.
    - Na koniec wsypać budyń i wymieszać.
    - Należy starać się, aby jak wymieszać wszystkie składniki jak najszybciej.
    - Masa serowa wychodzi dość płynna.
    - Do tortownicy wlać kilka dużych łyżek masy czekoladowej i rozsmarować na dnie.
    - Wstawić do piekarnika na 3 minuty.
    - Po tym czasie wyjąć tortownicę z piekarnika i nalać masę serową w takiej samej ilości jak czekoladową. Należy starać się aby warstwy były jak najcieńsze.
    - Znów wstawić do piekarnika na 3 minuty i tak aż do wyczerpania obu mas.
  • 3. - Po nalaniu ostatniej masy, którą powinna być czekoladowa zmniejszyć temperaturę do 120 st.C. Ja otwieram piekarnik z tortownicą w środku i czekam aż spadnie temperatura, po czym ustawiam czas na 20 minut.
    - Na koniec otworzyć piekarnik i zostawić ciasto do wystygnięcia.
    - Wstawić do lodówki na kilka godzin
    - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką.
    - Posmarować wierzch i boki sernika, ozdobić truskawkami i listkami mięty.
KH_04-2014

Porady

Obie masy można podzielić na równe części i wyjdą wtedy warstwy jednakowej grubości. Ale dużo uroku mają również nierówne fale.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezebraSernik wielkanocny

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno - Truskawkowa Zebra

Dodane przez: Smakchwili

Sernik na zimno truskawkowa zebra

Sernik jedwabiście gładki, poprzecinany...

image-1d27yk3

Dodane przez: Beata1985

Sernik na zimno Zebra

Pyszny i łatwy w przygotowaniu.

Sernik zebra z ciastem czekoladowym

Dodane przez: bienpyt

Sernik - zebra z ciastem czekoladowym

Przepis na sernik pochodzi z internetu,...

image-1lef7bl

Dodane przez: pm134

Sernik ala zebra

Z pewnością zapewni sukces kulinarny...

Serniki zebra z dyniowo-mirabelkowym wierzchem

Dodane przez: benka

Sernik zebra z dynią i mirabelkami

Orzeźwiający sernik na upały, wykończony...

Zebra

Dodane przez: kasiulka34

Zebra

Zebra ciasto pyszne,szybkie i wygląda...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE