1.- Piekarnik nagrzać do 240 st.C.
- Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
Masa czekoladowa
- Zagotować masło, oba cukry, wodę i kakao.
- Wystudzoną masę wlać do miski miksera i wbijać po całym jajku czekając aż poprzednie zostanie wchłonięte przez masę.
- Wsypać przesianą mąkę i wymieszać.
2.Masa serowa
- Wymieszać oba sery delikatnie mikserem, dodać mleko skondensowane.
- Wbijać po jednym jajku co30 sekund cały czas ubijająć.
- Na koniec wsypać budyń i wymieszać.
- Należy starać się, aby jak wymieszać wszystkie składniki jak najszybciej.
- Masa serowa wychodzi dość płynna.
- Do tortownicy wlać kilka dużych łyżek masy czekoladowej i rozsmarować na dnie.
- Wstawić do piekarnika na 3 minuty.
- Po tym czasie wyjąć tortownicę z piekarnika i nalać masę serową w takiej samej ilości jak czekoladową. Należy starać się aby warstwy były jak najcieńsze.
- Znów wstawić do piekarnika na 3 minuty i tak aż do wyczerpania obu mas.
3.- Po nalaniu ostatniej masy, którą powinna być czekoladowa zmniejszyć temperaturę do 120 st.C. Ja otwieram piekarnik z tortownicą w środku i czekam aż spadnie temperatura, po czym ustawiam czas na 20 minut.
- Na koniec otworzyć piekarnik i zostawić ciasto do wystygnięcia.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką.
- Posmarować wierzch i boki sernika, ozdobić truskawkami i listkami mięty.
Porady
Obie masy można podzielić na równe części i wyjdą wtedy warstwy jednakowej grubości. Ale dużo uroku mają również nierówne fale.
Komentarze