Sernik Zebra

5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Wyśmienity sernik o smaku czekoladowym i ciekawej fakturze.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Masa serowa
    - 500 g sera białego mielonego
    - 250 g sera mascarpone
    - 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
    - 4 jajka
    - 1 budyń śmietankowy
    Masa czekoladowa
    - 250 g masła
    - 200 g cukru - 1 szklanka
    - 1 cukier waniliowy
    - 3/4 szklanki wody
    - 4 czubate łyżki kakao
    - 300 g mąki - 2 szklanki
    - 4 jajka
    Polewa
    - 1 czekolada gorzka
    - 1/2 szklanki śmietanki 30%
    - truskawki do dekoracji
    - listki mięty
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Serniki Zebra Desery

Sernik zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik Zebra 1. - Piekarnik nagrzać do 240 st.C.
    - Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
    Masa czekoladowa
    - Zagotować masło, oba cukry, wodę i kakao.
    - Wystudzoną masę wlać do miski miksera i wbijać po całym jajku czekając aż poprzednie zostanie wchłonięte przez masę.
    - Wsypać przesianą mąkę i wymieszać.
  • Sernik Zebra 2. Masa serowa
    - Wymieszać oba sery delikatnie mikserem, dodać mleko skondensowane.
    - Wbijać po jednym jajku co30 sekund cały czas ubijająć.
    - Na koniec wsypać budyń i wymieszać.
    - Należy starać się, aby jak wymieszać wszystkie składniki jak najszybciej.
    - Masa serowa wychodzi dość płynna.
    - Do tortownicy wlać kilka dużych łyżek masy czekoladowej i rozsmarować na dnie.
    - Wstawić do piekarnika na 3 minuty.
    - Po tym czasie wyjąć tortownicę z piekarnika i nalać masę serową w takiej samej ilości jak czekoladową. Należy starać się aby warstwy były jak najcieńsze.
    - Znów wstawić do piekarnika na 3 minuty i tak aż do wyczerpania obu mas.
  • 3. - Po nalaniu ostatniej masy, którą powinna być czekoladowa zmniejszyć temperaturę do 120 st.C. Ja otwieram piekarnik z tortownicą w środku i czekam aż spadnie temperatura, po czym ustawiam czas na 20 minut.
    - Na koniec otworzyć piekarnik i zostawić ciasto do wystygnięcia.
    - Wstawić do lodówki na kilka godzin
    - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką.
    - Posmarować wierzch i boki sernika, ozdobić truskawkami i listkami mięty.

Porady

Obie masy można podzielić na równe części i wyjdą wtedy warstwy jednakowej grubości. Ale dużo uroku mają również nierówne fale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować