Sernik zebra

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Łatwiejszego sernika chyba jeszcze nie robiłam :)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Sernik zebra.
    Składniki na spód o średnicy 22cm:
    100 g mąki pszennej
    1 łyżeczka kakao
    szczypta soli
    50 g cukru pudru
    60 g zimnego masła, posiekanego
    1 żółtko (białko zostawiamy na później)
    Składniki na masę serową:
    750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości
    150 g serka mascarpone
    150 g drobnego cukru do wypieków
    50 g stopionego masła
    4 jajka + białko
    30 g mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki na spód umieszczamy w misce, mieszamy i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
    2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Spód wylepiamy przygotowanym ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika.
    3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto i pieczemy 18-20 minut aż do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni.
    4. W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier, jajka + białko, rozpuszczone masło i mąkę. Miksujemy do połączenia składników.
    5. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii, a do drugiej kakao. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane masy naprzemiennie wlewamy na środek podpieczonego spodu: dwie łyżki kakaowej masy, dwie łyżki waniliowej, dwie łyżki kakaowej... itd. Na koniec delikatnie potrząsamy tortownicą, aby masy się wyrównały.
    6. Na najniższej półce piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą - para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka. Wkładamy sernik i pieczemy 75-80 minut w 160C. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Porady

Zamiast laski wanilii dodałam kilka kropelek aromatu waniliowego. A spód można zrobić biały i nie dodawać kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować