Sernik ze śliwkami i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajko, cukier, mleko i posiekane masło, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiec ok. 15 minut.
2.Śliwki umyć, przekroić na połówki i osączyć na sicie.
3.Jajka wybić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, a potem porcjami dodawać ser i sypki budyń. Zmiksowaną masę serową delikatnie połączyć najpierw z ubitą na krem śmietanką, a potem z ubitą z białek pianą.
4.Kruszonka: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i migdałami, dodać masło i zagnieść kruszonkę.
5.Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować masę serową, na wierzchu ułożyć połówki śliwek i posypać je przygotowaną kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz. W 180oC. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Komentarze