SERNIK ZE ŚLIWKAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mój mąż uwielbia słodkości dlatego na naszym stole nigdy nie może zabraknąć domowego ciasta. Taki sernik smakuje wszystkim.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1,5 szklanki mąki
    • ½ szklanki cukru
    • 1 jajko
    • 10 dag masła
    • 1 łyżka mleka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    • 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
    • ¾ szklanki cukru
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego
    • 6 jajek
    • ½ szklanki śmietanki kremówki
    • 1 kg śliwek

    Kruszonka:
    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka cukru
    • 20 dag masła
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 10 dag zmielonych migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik ze śliwkami i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajko, cukier, mleko i posiekane masło, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiec ok. 15 minut.
  • 2. Śliwki umyć, przekroić na połówki i osączyć na sicie.
  • 3. Jajka wybić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, a potem porcjami dodawać ser i sypki budyń. Zmiksowaną masę serową delikatnie połączyć najpierw z ubitą na krem śmietanką, a potem z ubitą z białek pianą.
  • 4. Kruszonka: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i migdałami, dodać masło i zagnieść kruszonkę.
  • 5. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować masę serową, na wierzchu ułożyć połówki śliwek i posypać je przygotowaną kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz. W 180oC. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Porady

Śliwki układamy skórka do dołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować