Sernik ze śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zajadają się nim nawet ci, którzy nie przepadają za ciastami.

Składniki:

  • Ciasto: 60 dag mąki
    ● 3 dag drożdży
    ● 1 szkl. mleka
    ● jajko
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● szczypta soli
    Masa serowa:
    ● 1/2 kg twarogu
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● jajko
    ● budyń waniliowy
    ● cukier waniliowy
    Kruszonka:
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 1/2 szkl. mąki
    ● op. wiórków kokosowych
    Oraz:
    ● 1 kg śliwek węgierek

Sernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Usuwamy pestki.
  • 2. Ciasto: drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkl. ciepłego mleka, mieszamy z cukrem, solą i 1/3 mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodajemy roztopioną i ostudzoną margarynę, resztę mleka, zaczyn i jajko. Zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut.
  • 3. Masa: twaróg mielimy, dodajemy resztę składników, mieszamy.
  • 4. Kruszonka: składniki zagniatamy z 1/2 wiórków.
  • 5. Ciastem wylepiamy formę (25x37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wlewamy masę serową, układamy śliwki. Posypujemy kruszonką i resztą wiórków. Pieczemy ok. godziny w 170 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2013

Komentarze

Podobne przepisy