Sernik ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Kolejna propozycja sernika przedstawiającego korzenne smaki.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ¾ kostki masła
    4 łyżki cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ szklanki płatków owsianych

    Masa serowa:
    1 kg twarogu w wiaderku (naturalny, bez cukru)
    ¾ szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    Skórka starta z 1 cytryny

    Masa śliwkowa:
    1 l śmietany kremówki
    1 kg śliwek węgierek świeżych bądź mrożonych
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki żelatyny

    Dekoracja:
    Kakao
    Starta gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Mus Musy

Sernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Wyrabiamy, aż składniki się połączą. Blaszkę o wymiarach 35 cm x 25 cm wyklejamy ciastem. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Studzimy.
    Jajka ubijamy z cukrem. Następnie stopniowa dodajemy ser, mąkę oraz skórkę z cytryny. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
    Śliwki wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon gotujemy na małym ogniu aż zmiękną. Następnie blendujemy je na gładką masę, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy mus śliwkowy i rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Całość wykładamy na upieczony sernik. Posypujemy kakao i startą gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śliwki Śliwki węgierki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować