Sernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Wyrabiamy, aż składniki się połączą. Blaszkę o wymiarach 35 cm x 25 cm wyklejamy ciastem. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem. Następnie stopniowa dodajemy ser, mąkę oraz skórkę z cytryny. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Śliwki wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon gotujemy na małym ogniu aż zmiękną. Następnie blendujemy je na gładką masę, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy mus śliwkowy i rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Całość wykładamy na upieczony sernik. Posypujemy kakao i startą gorzką czekoladą.
Komentarze