Sernik z żurawiną i musem malinowym

0 (0 ocen)

Sernik jest wilgotny, delikatny i nie za słodki. Łączy w sobie wszystkie moje ulubione smaki, a likier jajeczny jest doskonałym dodatkiem...

Składniki:

  • Spód:
    170g ciasteczek typu digestive,
    4-5 łyżek masła.

    Masa serowa:
    500g białego sera,
    500g serka mascarpone,
    4 jajka,
    żółtko,
    szklanka cukru,
    budyń waniliowy,
    1/2 szklanki suszonej żurawiny,
    100g białej czekolady,
    4 łyżki śmietanki 30%,
    50g malin,
    kilka łyżek likieru jajecznego.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Likiery

Sernik z żurawiną i musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowy sernik z żurawiną 1. Ciastka zmielić na pył w blenderze. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm, delikatnie docisnąć. Schłodzić.
  • surowy sernik z żurawiną 2. Biały ser zmielić, dodać serek mascarpone, jajka oraz żółtko, zmiksować. Następnie dodać cukier, sproszkowany budyń oraz śmietankę i ponownie zmiksować do połączenia się składników.
  • surowy sernik z żurawiną3 3. Na koniec dodać żurawinę oraz posiekaną białą czekoladę. Wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowany spód.
  • surowy sernik z zurawiną4 4. Maliny przetrzeć przez sito, powstały mus kłaść łyżeczką na wierzch sernika. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy.

    Piec 10minut w temp. 180st, następnie 60min w temp. 150-160st.

    Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki.

    Podawać polane odrobiną likieru jajecznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować