Sernik z żurawiną i dodatkiem cynamonu

0 (0 ocen)

Sernik upiekłam dla znajomych do pracy, wszystkim bardzo smakował. Sernik to klasyk, który można przygotowywać na wiele sposobów.

Składniki:

  • na blaszkę 25x25 cm
    kruche:
    2 szklanki mąki
    pół kostki roztopionej margaryny
    3 żółtka
    2 łyżki cukru
    łyżeczka cynamonu
    łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
    1 kg sera z wiaderka
    2 budynie śmietankowe
    mały słoiczek żurawiny
    3 białka
    3 łyżki miodu
    dodatkowo :
    cukier puder ok 2 łyżek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z żurawiną i dodatkiem cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy , dodajemy cukier i proszek, cynamon. Łączymy z żółtkami i margaryną, wyrabiamy ciasto. Dzieli na 2 połowy mniejszą i większą. Mniejszą owijamy w folię aluminiową chowamy do zamrażalnika.
  • 2. Ciastem wylepiamy blaszkę, wyłożoną folią aluminiową lu pergaminem.
    Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

  • 3. Białka ubijamy na puch .
    Powoli dodajemy ser i budyń, wyrabiamy na małych obrotach. Słodzimy miodem.
  • 4. Wylewamy masę na ciasto. Układamy na wierzchu żurawinę, robiąc kleksy. Na wierzch ścieramy na tartce lub rozkruszamy w rękach ciasto tak aby powstała kruszonka.
    Pieczemy ok 80 minut w 160 stopniach. Gdy ostygnie oprószamy pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować