Sernik upiekłam dla znajomych do pracy, wszystkim bardzo smakował. Sernik to klasyk, który można przygotowywać na wiele sposobów.
Składniki:
na blaszkę 25x25 cm
kruche:
2 szklanki mąki
pół kostki roztopionej margaryny
3 żółtka
2 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 kg sera z wiaderka
2 budynie śmietankowe
mały słoiczek żurawiny
3 białka
3 łyżki miodu
dodatkowo :
cukier puder ok 2 łyżek
Sernik z żurawiną i dodatkiem cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy , dodajemy cukier i proszek, cynamon. Łączymy z żółtkami i margaryną, wyrabiamy ciasto. Dzieli na 2 połowy mniejszą i większą. Mniejszą owijamy w folię aluminiową chowamy do zamrażalnika.
2.Ciastem wylepiamy blaszkę, wyłożoną folią aluminiową lu pergaminem.
Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
3.Białka ubijamy na puch .
Powoli dodajemy ser i budyń, wyrabiamy na małych obrotach. Słodzimy miodem.
4.Wylewamy masę na ciasto. Układamy na wierzchu żurawinę, robiąc kleksy. Na wierzch ścieramy na tartce lub rozkruszamy w rękach ciasto tak aby powstała kruszonka.
Pieczemy ok 80 minut w 160 stopniach. Gdy ostygnie oprószamy pudrem.
Komentarze