Sernik z ziemniakami na kruchym spodzie

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ziemniaki w masie serowej, których obecności nikt nawet się nie domyśli, sprawiają, że sernik jest mazisty i ciężki, a nie suchy. Dłużej zachowuje świeżość. Tanim kosztem mamy dużą porcję bardzo smacznego ciasta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka krupczatka - 300 g
    zimne masło – 100 g
    smalec – 1 łyżeczka
    jajko – 1 sztuka
    cukier puder – 100 g
    gęsta kwaśna śmietana – 2 łyżki
    proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki


    MASA SEROWA:
    twaróg tłusty – 1,25 kg
    ugotowane ziemniaki – 1/2 kg
    jajka – 5 sztuk
    drobny cukier – 1 szklanka
    miękkie masło – 3,5 łyżki
    kandyzowana skórka pomarańczowa – 100 g

    PONADTO:
    gorzka czekolada – 100 g
    śmietana kremówka – 2 łyżki
    wiórki kokosowe – 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik z ziemniakami na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: mąkę przełożyć na stolnicę, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, a następnie energicznie zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
  • 2. Po tym czasie ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm. Dość gęsto nakłuć je widelcem, nakryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć kulkami porcelanowymi i piec 10 minut w nagrzanym do 170°C piekarniku. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. MASA SEROWA: ser i ziemniaki dwukrotnie zmielić w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Dodać zmielony ser i ziemniaki i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Wsypać kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać.
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • 5. Masę serową przelać do formy na wcześniej podpieczone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 150°C piekarnika i piec 75 minut. Następnie lekko uchylić drzwiczki i zostawić sernik w stygnącym piekarniku. Następnie ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • 6. Śmietanę kremówkę przelać do rondelka i mocno podgrzać, dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści i polać nią wystudzone ciasto. Stygnącą czekoladę posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować