Sernik z żelką jagodową

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny sernik o eleganckim wyglądzie i oryginalnym smaku. Warstwa serowa znajduje się pod żelką jagodową, w której ukryłam kółeczka z ptasiego mleczka.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na sernik o średnicy 28 cm:

    sernik:
    1,5 kg wiejskiego sera
    10 jaj od szczęśliwych kur
    200 g cukru
    400 g cukru pudru, ilość zależy od kwaśności sera
    30 g jasnej drobnej kaszki orkiszowej
    30 g skrobi kukurydzianej
    10 g cukru z prawdziwą wanilią

    żelka:
    1 kg zmiksowany jagód, mogą być mrożone
    100 g cukru trzcinowego, zależy od kwaśności owoców
    5 g mielonego cynamonu
    6 g agaru

    100 g okrągłego ptasiego mleczka

    dekoracja:
    kilka liofilizowanych wiśni
    kwiaty i listki zrobione z kremu maślanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z żelką jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. sernik:
    Ser mielimy w maszynce do mięsa na sitku do pasztetu.
    Zmielony ser przekładamy do dzieży robota dodajemy żółtka, cukier puder, mąkę kokosową, skrobię kukurydzianą, kaszkę orkiszową i cukier waniliowy. Mieszamy końcówką - łopatka najpierw na wolnych obrotach, następnie zwiększamy na średnie. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiej masy.

    Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier ciągle ubijając.

    Sztywną pianę mieszamy z masą serową za pomocą silikonowej łopatki.

    Masę serową przekładamy tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i szczelnie owiniętej folią aluminiową.
    Pieczemy w 150°C przez około 2 godziny w kąpieli wodnej. Studzimy w piecyku przy uchylonych drzwiczkach.
  • sernik 2. Ostudzony wyjmujemy na paterą.
  • sernik 3. Sernik zamykamy w rancie wyłożonym folią do rantów. Na wierzchu układamy ptasie mleczko.
  • żelka 4. Żelka jagodowa:
    W garnuszku umieszczamy zmiksowane jagody, cukier, cynamon i agar. Doprowadzamy do zagotowania.

    Gorącą żelkę ostrożnie wylewamy na wierzch sernika. Odstawiamy do wystudzenia.
  • dekoracja 5. Gdy żelka już zastygła ostrożnie zdejmujemy rant i folię.

    Nad sernikiem rozkruszamy kilka wiśni liofilizowanych. Układamy dekorację z kwiatów i listków z kremu maślanego.

Porady

Krem maślany i dekorację robiłam jak np. w przepisie: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-z-zelka-owocowa-i-dekoracja-z-kremu-maslanego https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-na-ciemnym-biszkopcie-z-kremem-waniliowym-i-galaretka-ze-swiezych-malin

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować