Kruchy spód:
300 g mąki pszennej
160 g cukru
200 g margaryny
2 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sernikowa:
1 kg serka homogenizowanego naturalnego (7% tłuszczu)
250 g margaryny (75% tłuszczu)
200 g śmietany 12%
250 g cukru
4 jajka
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
5 łyżek kaszy mannej
Owoce na kruchy spód:
300 g gruszek z kompotu
200 g owoców jagodowych (np. maliny i jeżyny)
4 łyżeczki wódki miętówki
3 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
4 łyżki bułki tartej do posypania kruchego spodu
cukier puder do posypania gotowego ciasta
Sernik z zakrapianymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę na masę sernikową rozpuścić, wymieszać z cukrem i śmietaną. Dodać serek, ponownie wymieszać. Wbić jajka - mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do masy wsypać oba budynie i kaszę manną - dokładnie wymieszać. Masę sernikową włożyć na całą noc do lodówki.
2.Margarynę na kruchy spód rozpuścić, dodać cukier, proszek do pieczenia, budyń - wymieszać. Następnie wbić jajka i ponownie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do blachy (24 x 42) wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Wymieszać owoce jagodowe z cukrem i wódką - gotować razem 5 min. Wystudzić.
4.Kruchy spód posypać bułką tartą, następnie wyłożyć pokrojonymi gruszkiami oraz owocami z wódką.
5.Całość zalać masą sernikową.
6.Ciasto piec 50 min (180 - 200 st. C). Gotowy sernik oprószyć cukrem pudrem.
7......
Porady
Czas przygotowania ciasta nie uwzględnia czasu przechowywania masy sernikowej w lodówce.
Komentarze