Sernik z wiśniami, pianą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia z 1 kostką masła. Masło siekamy je na drobno mieszadłem miksera. Dodajemy szczyptę soli. Żółtka łączymy z cukrem, następnie wszystko przekładamy do miski miksera, wyrabiamy ciasto wkładamy do lodówki. Ciasto wykładamy na dno blaszki o wymiarach ok. 25x35 (wyłożonej papierem do pieczenia).
Masa serowa:
Masło dobrze utrzeć z cukrem i budyniem. Dodajemy jajka oraz twaróg. Miksujemy na małych obrotach, do połączenia się składników w jednolitą masę. Mogą pozostać pewne grudki, ale to nie szkodzi. Dodajemy wiśnie odsączone z wody, delikatnie mieszamy.
Ciasto nakłuwamy widelcem, wstępnie podpiekamy ok. 15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C góra-dół. Następnie lekko je studzimy. Następnie wykładamy masę serową na podpieczone ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy. Ubitą pianę kładziemy na masę serową.
Robimy kruszonkę:
Ugniatamy masło z cukrem , kakao i mąką, aż zacznie przybierać postać ciasta, potem kruszymy je na pianę.
Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180°C góra-dół. UWAGA: Gdy zauważymy, że góra ciasta za bardzo się spieka trzeba albo obniżyć temp. i wydłużyć czas pieczenie, albo przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzimy jeszcze chwilę w piekarniku, a następnie na zewnątrz.
Porady
Kroimy po ostudzeniu. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdyż będzie bardziej zwarty i będzie łatwiej go kroić.
Komentarze