Sernik z wiśniami, pianą i kruszonką

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób

Sernik z wiśniami, pianą i kruszonką

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
    - 6 żółtek,
    - 3 łyżki cukru drobnoziarnistego,
    - 1 kostka masła (zimnego),
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - szczypta soli,
    - 2 łyżki kakao.

    Masa serowa:
    - 1 kg białego sera sernikowego w wiaderku,
    - 2 jajka,
    - 1 budyń śmietankowy,
    - ok. 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
    - 1/2 kostki masła.

    Piana:
    - 5 białek,
    - 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    - szczypta soli.

    Dodatkowo:
    - 1 słoik (1l) wiśni z kompotu.

    Kruszonka:
    - 3 łyżki mąki pszennej,
    - 30 g zimnego masła,
    - 1 łyżka kakao,
    - 1 łyżka cukru pudru.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z wiśniami, pianą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia z 1 kostką masła. Masło siekamy je na drobno mieszadłem miksera. Dodajemy szczyptę soli. Żółtka łączymy z cukrem, następnie wszystko przekładamy do miski miksera, wyrabiamy ciasto wkładamy do lodówki. Ciasto wykładamy na dno blaszki o wymiarach ok. 25x35 (wyłożonej papierem do pieczenia).

    Masa serowa:
    Masło dobrze utrzeć z cukrem i budyniem. Dodajemy jajka oraz twaróg. Miksujemy na małych obrotach, do połączenia się składników w jednolitą masę. Mogą pozostać pewne grudki, ale to nie szkodzi. Dodajemy wiśnie odsączone z wody, delikatnie mieszamy.

    Ciasto nakłuwamy widelcem, wstępnie podpiekamy ok. 15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C góra-dół. Następnie lekko je studzimy. Następnie wykładamy masę serową na podpieczone ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy. Ubitą pianę kładziemy na masę serową.

    Robimy kruszonkę:
    Ugniatamy masło z cukrem , kakao i mąką, aż zacznie przybierać postać ciasta, potem kruszymy je na pianę.

    Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180°C góra-dół. UWAGA: Gdy zauważymy, że góra ciasta za bardzo się spieka trzeba albo obniżyć temp. i wydłużyć czas pieczenie, albo przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzimy jeszcze chwilę w piekarniku, a następnie na zewnątrz.

Porady

Kroimy po ostudzeniu. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdyż będzie bardziej zwarty i będzie łatwiej go kroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować