Sernik z wiśniami na drożdżowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski wsypać 3 łyżki mąki, dodać pokruszone drożdże, wlać 2 łyżki ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie dodać pozostałe składniki oprócz masła, wyrobić gładkie jednolite ciasto. Następnie dodać stopione masło, wyrobić ponownie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło objętość.
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać budyń, oraz partiami ser, ucierać aż składniki się połączą. Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na kształt formy, formę natłuścić, wyłożyć ciastem dno i boki. Odstawić na 10 minut by trochę podrosło. Spód wysypać bułką tartą, rozrzucić wiśnie, wylać masę serową, wyrównać. Piec w temp. 180 stopni 60 minut. Przestudzić ciasto w wyłączonym piekarniku. Wystudzone ciasto posypać posypką czekoladową lub wiórkami czekolady.
Porady
1. do ciasta na spodzie drożdżowym najlepiej wybrać ser w kostkach, sera z wiaderka nie polecam.
Komentarze