Sernik z wiśniami i rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto kruche,ciasto podzielić na dwie części pierwszą pozostawić jasną do drugiej dodać kakao i ponownie wyrobić.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,następnie skubiąc po małym kawałku wylepić naprzemiennie jej dno jasnym i ciemnym ciastem.
2.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,ucierając dodawać żółtka i ser,następnie wsypać budyń i kaszę mannę,wlać syrop z wiśni.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową na koniec dodać osączone wiśnie z syropu,przemieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto kruche,wyrównać.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 50 minut.
3.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na sernik,zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze 15-20 minut.Wystudzić.
Komentarze