Sernik z wiśniami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię
,wstawić na 30 minut do lodówki. 2/3 kruchego ciasta rozłożyć na spodzie i na brzegach natłuszczonej tortownicy (24-26 cm). Brzegi ciasta docisnąć do obręczy tortownicy. Ciasto po nakłuwać widelcem.
2.Masa serowa:
Miękką margarynę, żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem,
cukrem waniliowym na puch. Następnie dodawać porcjami twaróg sernikowy, budyń śmietankowy i dalej miksować do połączenia wszystkich składników.
Wiśnie obtoczyć w mące ziemniaczanej dodać do masy serowej, wymieszać drewnianą łyżką.
Na koniec dodać pianę ubitą z pozostałych białek i również połączyć
drewnianą łyżką.
3.Na ciasto wlać masę serową, wierz posypać kruszonką czyli pozostałym ciastem startym na tarce o dużych oczkach i migdałami.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni, piec 60- 70 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
4.Rada: Słupki migdałowe można zastąpić płatkami migdałowymi.
Po 30 minutach pieczenia wierz ciasta przykrywam folia aluminiową aby zapobiec przypaleniu.
Komentarze