Sernik z wiśniami

5 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min

uwielbiam piec serniki - każde przyjęcie rodzinne to okazja, aby przygotować nową odmianę tego pysznego deseru :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na blachę 40x32cm)

    CIASTO:
    - 3 czubate szklanki mąki
    - kostka margaryny
    - pół szklanki cukru
    - 2 małe jajka
    - 2 łyżki śmietany
    - łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    - 1,5 kg twarogu
    - 6 jajek (osobno żółtka i białka)
    - kostka margaryny
    - budyń śmietankowy
    - 6 łyżek kaszy manny
    - szklanka cukru
    - aromat migdałowy

    + wiśnie świeże lub ze słoika - około 1 szklanka
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części i odstawić do lodówki. (Na minimum 30 minut)
  • 2. W dużym naczyniu utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami oraz aromatem migdałowym. Dodać kaszę mannę oraz budyń. Stopniowo dodawać do masy po łyżce twarogu. Osobno ubić białka i wymieszać je delikatnie z masą.
  • 3. Blachę 40x32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połową ciasta wylepić dno i przykryć je warstwą wiśni. Ciasto podpiec przez około 10 minut w 180 stopniach. Na lekko przestudzony spód wyłożyć masę serową i przykryć ją pozostałym ciastem, które należy uprzednio zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • 4. Sernik pieczemy przez 1h w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować