Sernik z wiśniami

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz ten sernik upiekłam 13 lat temu, na chrzciny mojej córki.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    3 szklanki mąki
    kostka margaryny
    4 żółtka
    pół szklanki cukru

    MASA SEROWA
    pół kg sera
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mleka w proszku
    4 łyżki masła
    cukier waniliowy
    aromat cytrynowy

    WIERZCH
    1-1,5 kg wiśni
    kisiel wiśniowy
    4 czubate łyżki cukru
    4 białka

    KRUSZONKA
    3 łyżki cukru
    2 łyżki wiórków kokosowych
    trochę mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z wiśniami 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Garść odłożyć na kruszonkę, a resztę wyłożyć na dużą blachę (25x40cm) i podpiec w temperaturze ok 200 stopni na jasnozłoty kolor.
  • Sernik z wiśniami 2. Ser dwukrotnie zemleć (można użyć gotowego), dokładnie zmiksować z resztą składników,po czym wyłożyć na podpieczone ciasto. Wiśnie wydrylować, osączyć i wyłożyć na masę serową.
  • Sernik z wiśniami 3. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel wiśniowy, wyłożyć na warstwę wiśni.
  • Sernik z wiśniami 4. Do ciasta odłożonego na kruszonkę dodać cukier, wiórki kokosowe i tyle mąki, aby ciasto lekko się rozsypywało. Tak przygotowaną kruszonkę rozsypać równomiernie na pianie z białek.
  • Sernik z wiśniami 5. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 45 min w temperaturze ok 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować