Bardzo pyszne ciacho, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać
Składniki:
Ciasto:
pół kg mąki
250 gram margaryny
15 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany kwaśnej
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wiśni drylowanych
Ser:
pół kg sera białego twarogowego
3 żółtka
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
125 g margaryny
125 g masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
skórka z 1 cytryny
Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę, margarynę i proszek do pieczenia i miesimy ciasto.
2.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, jedną część owijamy folią spożywczą i dajemy na około pół godziny do zamrażalnika.
3.Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.
4. Na ciasto układamy drylowane wiśnie.
5.Robimy ser: margarynę i masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy żółtka i jajko, potem dodajemy ser, dobrze mieszamy i na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z 1 cytryny i dobrze mieszamy. Ser wykładamy na wiśnie.
6. Robimy pianę: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i na koniec dodajemy kisiel, dobrze mieszamy i wykładamy na ser.
7.Wyjmujemy druga połowę ciasta z zamrażalnika i trzemy na tarce o grubych oczkach.
8. Sernik pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
Porady
Nigdy nie wysypuj gorącego sernika z formy, bo się rozleci, trzeba odczekać kilka godzin.
Komentarze