Sernik z wiśniami

4.93 (166 ocen)

  • 30 min

Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej babci !

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    3/4 kostki margaryny
    4 żółtka
    3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
    3 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
    6 jaj
    1 kostka miękkiej margaryny
    1 szklanka cukru
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny

    około 1 szklanki wydrylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu
Wystaw ocenę:

4.93 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę, przesiewany przez sito do miski. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, pokrojoną na mniejsze części margarynę oraz śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na dwie równe częśći i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki celem schłodzenia.

  • 2. Masa serowa:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
    Margarynę, cukier i jajka ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy ser, skórkę otartą z 1 cytryny, a pod koniec ucierania budyń i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy masę łyżką do całkowitego połączenia składników.
  • 3. Połową schłodzonego ciasta wylepiamy dno wcześniej wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blachy (360x245x60). Na ciasto wylewamy masę serową. Na masie układamy odsączone wiśnie, a na wierzch ścieramy na tarce drugą cześć ciasta.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 70 minut.
    Sernik kroimy po całkowitym wystudzeniu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować