Szybki sernik na zimno z truskawkami. Ciasto zwane jest również chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi i najczęściej zamiast różowej masy przygotowuje się masę kakaową.
60 min
Składniki:
ok. 30 herbatników maślanych
250g margaryny
600g twarogu, dwukrotnie zmielonego
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
kilka świeżych truskawek
Na polewę:
2 tabliczki czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół)
łyżka masła
Sernik z truskawkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasny, puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy twaróg. Utartą masę dzielimy na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodajemy barwnik i miksujemy.
Na folii aluminiowej układamy 3 rzędy herbatników, długość 5 sztuk. Herbatniki delikatnie smarujemy różową masą. Następnie układamy drugą warstwę herbatników, identycznie jak pierwszą. Herbatniki smarujemy białą masą. Na środku układamy umyte i odszypułkowane truskawki. Boki ciasta składamy do góry, tak by zamknęły się w trójkąt. Ciasto owijamy folią i schładzamy 12 godzin.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą dekorujemy ciasto. Dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze