Sernik z truskawkami na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybki sernik na zimno z truskawkami. Ciasto zwane jest również chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi i najczęściej zamiast różowej masy przygotowuje się masę kakaową.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 30 herbatników maślanych
    250g margaryny
    600g twarogu, dwukrotnie zmielonego
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
    kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
    kilka świeżych truskawek

    Na polewę:
    2 tabliczki czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół)
    łyżka masła

    Dodatkowo: kolorowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z truskawkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasny, puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy twaróg. Utartą masę dzielimy na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodajemy barwnik i miksujemy.
    Na folii aluminiowej układamy 3 rzędy herbatników, długość 5 sztuk. Herbatniki delikatnie smarujemy różową masą. Następnie układamy drugą warstwę herbatników, identycznie jak pierwszą. Herbatniki smarujemy białą masą. Na środku układamy umyte i odszypułkowane truskawki. Boki ciasta składamy do góry, tak by zamknęły się w trójkąt. Ciasto owijamy folią i schładzamy 12 godzin.

    Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą dekorujemy ciasto. Dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia.

    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować