Sernik z truskawkami na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Sernik ten piekłam już niejednokrotnie jako nastolatka i miło mi się kojarzy z moją mamą, która go uwielbiała... Cóż, ciasto jest naprawdę smaczne oraz proste w wykonaniu. Masa serowa rozpływa się w ustach i doskonale komponuje z kruchym spodem, lekko kwaskowatymi truskawkami oraz słodziutkim lukrem, który możecie zastąpić białą czekoladą.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o średnicy około 25 cm)
    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    100g masła/margaryny
    1 jajko (lub 2 żółtaka)
    2 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg mielonego twarogu (*)
    2 jajka
    2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru
    1 szklanka cukru pudru
    200g masła
    Dodatkowo:
    500g truskawek
    biały lukier/biała czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z truskawkami na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruchy spód.
    Wszystkie składniki szybko zagnieść, a powstałym ciastem wylepić formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
    Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut w 180 stopniach.
    W międzyczasie przygotować masę serową.
    Masło zmiksować z cukrem i następnie kolejno z jajkami, serem oraz proszkiem budyniowym.
    Całość przełożyć na podpieczony spód.
    Na wierzchu ułożyć połówki truskawek.
    (Nie ma różnicy którą stroną. Ja zawsze układam przecięciem w dół.)
    Sernik piec około 1-1,5 godziny w 190 stopniach.
    (Czas pieczenia zależy od piekarnika. W starym gazowym piekarniku godzina mi wystarczyła, a w nowym - również gazowym muszę dodać kilkanaście minut. Wierzch sernika powinien być sprężysty.)
    Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i schłodzić w lodówce.
    Po tym czasie udekorować je lukrem lub roztopioną białą czekoladą.
    (U mnie zazwyczaj jest to lukier.)

Porady

(*) Najlepiej twaróg samodzielnie zmielić lub użyć dobrej jakości sera z wiaderka. Sernik można upiec również serków wiaderkowych na sernik, lecz wtedy do masy należy dodać około 120g masła, a nie 200.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować