Sernik z truskawkami i galaretką

  • wyświetlono: 230 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny, kremowy sernik z dodatkiem owoców truskawek i galaretki.

EsmeraldaZeSmakiem
  • 180min

Składniki

Sernik z truskawkami i galaretką


SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 25cm, czas przygotowania: ok. 1,5 godziny + czas oczekiwania)

SPÓD:

1/2 masła lub margaryny
2 żółtka
125g cukru pudru
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 szkl. mąki
Wszystkie składniki usiekać na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce. Rozwałkować i podpiec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok .15 minut.

SER:

1000g gotowego,mielonego sera lub serka wiejskiego typu ,,Philadelphia"
2 jajka
4 żółtka
200g cukru lub 3 łyżki słodzika w płynie
szczypta soli
1 budyń waniliowy lub 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (czubatą)
1 łyżka masła
cukier waniliowy
Dodatkowo:
2 opakowania truskawkowych galaretek
ok. 500g świeżych truskawek






Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z truskawkami i galaretką

  • 1.
    Galaretka:
    Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Poczekać, aż lekko stężeje.
  • 2. SPÓD:

    Wszystkie składniki usiekać na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce. Rozwałkować i podpiec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok .15 minut.
  • 3. SER
    W dużej misce zmiksować jajka, żółtka, cukier na puszysty krem kogel-mogel.
    Do gotowego dodać budyń oraz masło i wszystko razem dokładnie zmiksować.
    Następnie dodać ser i dokładnie wymieszać.
    Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 160'C przez ok. 60 minut.
  • 4. Przed wyjęciem sprawdzić środek sernika, dotykając opuszkami placów. Środek nie może być płynny. Nożem obkroić boki, aby sernik nie popękał w czasie studzenia i pozostawić przez pół godziny w ciepłym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
    Po tym czasie wyjąć z piekarnika i poczekać, aż całkiem ostygnie w tortownicy.
  • 5. Truskawki umyć. Wybrać 4-5 dużych owoców, lekko kwadratowych. Przekroić wzdłuż i ułożyć na środku sernika na kształt kwiatu (stroną przekrojoną do góry).
    Wokół truskawkowego kwiatu układamy pozostałe owoce (jeśli są bardzo duże możemy przekroić na połówki).
    Całość zalewamy, tężejącą galaretką. Zostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, aż galaretka dobrze zastygnie.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiTruskawkisernikdeseryhit_miesiąca

Komentarze

Podobne przepisy

image-206whcf

Dodane przez: karolinaholly

JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

Do tego ciasta wykorzystałam jogurty...

gotowe

Dodane przez: ziutula

sernik na zimno z truskawką, czekoladą, galaretką

sernik jest lekki, mało słodki,...

Ciasto z galaretką

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Biszkopt z galaretką malinami i truskawkami

Bardzo proste do wykonania. Można...

Sernik z brzoskwiniami i galaretką,

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z brzoskwiniami i galaretką.

Pyszny i lekki serniczek.

Owocowe ptasie mleczko

Dodane przez: nataliaa92

Owocowe ptasie mleczko z truskawkami i galaretką

Sezon na truskawki uważam za otwarty...

Serniczek z kwiatem z galaretki

Dodane przez: anta19

Serniczek z truskawkami i kwiatem z galaretki

Ten deser zawsze wzbudza podziw...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE