Sernik z truskawkami i bezą

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny dodatek do popołudniowej kawy

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    20 dag masła
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    Ser:
    1 kg sera białego 2 razy zmielonego lub z wiaderka
    4 żółtka
    2 jajka
    Pół szklanki oleju
    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    2 budynie na 3/4 mleka
    1 cukier waniliowy
    Pół kilo truskawek
    Beza:
    3/4 szklanki cukru
    Szczypta soli
    6 białek
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z truskawkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników podanych na ciasto, zagniatamy ciasto na spód sernika. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia, duża blaszkę.
    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy olej, ser , proszek budyniowy i mleko ,na końcu dodajemy oczyszczone truskawki. Masę wykładamy na ciasto. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Wyjąć ciasto, wyłożyć pianę i piec jeszcze 20 minut.

Porady

Ciasto najlepiej studzić do następnego dnia. Sernik można zrobić również z jeżynami lub malinami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować