REKLAMA

Sernik z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

wyświetlono: 48 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

W sezonie truskawkowym polecam upiec sernik. Truskawki w serniku są zapieczone i pod galaretką świeże. Sernik jest lekki i idealny na podwieczorek. Co prawda to bomba kaloryczna, ale warto zjeść chociaż kawałeczek.

opublikowany: 06.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Na masę serową:
    50 dag sera białego ( u mnie gotowy z wiadereczka )
    3 jajka
    10 dag masła lub margaryny
    1 budyń waniliowy
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    1 truskawkowa galaretka
    półtorej szklanki gorącej wody
    około 80 dag truskawek
    1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym żółtku i ucieramy, dodajemy budyń w proszku i ser i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
  • 2. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 21 cm. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, następnie połowę układamy na wierzchu sernika. Większe truskawki przecinamy na pół.
  • 3. Dekoracja: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na zimnym serniku układamy pozostałe truskawki, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do całkowitego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy rozetki na serniku.
  • 4. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 21 cm. Budyń bez cukru. Zamiast kremówki można ubić śmietankę ,,Śnieżkę'' w 100 ml zimnego mleka. Sernik można pokroić na 12 sporych porcji.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE