Sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i dodać cukier puder. Dokładnie zagnieść żeby nie było grudek i dodać resztę składników. Ciasto włożyć na chwilę do lodówki.
2.Masa serowa:
Ucieramy masło z cukrem na puch, dodajemy po jednym całym jajku. Dalej ucierając, dodajemy po trochu ser, na końcu truskawki. Prostokątną blaszkę smarujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Ścieramy na grubej tarce jedną część tak, aby pokryć dokładnie całą blaszkę. Na to dajemy masę serową.
Ubijamy 4 białka bez cukru. Gdy białka zaczną sztywnieć dodajemy cukier. Bezę wykładamy na ser. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski szerokości około 5 cm, układamy na bezie w formie kratki. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 60 minut.
Komentarze