Sernik z trufelkami i musem czekoladowym

  • wyświetlono: 532 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Sernik jest cudowny, waniliowo- czekoladowy. Jest tak delikatny, że rozpływa się w buzi. Sernik powinien być słodki, bo przecież jest dużo czekolady, ale tak naprawdę tutaj nie gra to roli, a za każdym kęsem można delektować się nieustannie. Pianka w postaci musu i sernik to idealne połączenie.

20180711_125838

Składniki

Spód na tortownicę o średnicy 24 cm.:
- 320 g. ciastek typu Oreo lub markizy kakaowe
- 120 g. masła

Masa serowa:
- 500 g. twarogu dwukrotnie zmielonego
- 4 jaja
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 ml. śmietanki kremówki 36 %

Mus czekoladowy:
- 1 gorzka czekolada
- 1 mleczna czekolada
- 100 ml. śmietanki kremówki 36 %
- 3 jaja (osobno żółtka i białka)
- 1 łyżka masła miękkiego
- 4 łyżki wody
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 1 i 1/2 łyżki wody

Dodatkowo:
- opakowanie trufli kakaowych
- pergamin

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z trufelkami i musem czekoladowym

  • 1. Spód:
    ciastka i roztopione (ostygnięte) masło wrzucić do miski i zblendować.
    Powinna powstać konsystencja mokrego piasku. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną pergaminem. Wstawić do lodówki.
  • 2. Sernik:
    wszystkie składniki wrzucić do miski i miksować tylko do połączenia się składników. Nie za długo, bo sernik napowietrzy się. Na spód ciasteczkowy ułożyć trufelki Na to wylać masę serową. Do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą na najniższym szczeblu. Nad tym, wyżej wstawić sernik do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok. 50 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić. Po 20 min. wyciągnąć sernik i postawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia.
  • 3. Mus:
    w garnuszku umieścić czekoladę, masło i wodę. Rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka. Zostawić do przestudzenia.
  • 4. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Do masy czekoladowej wbijać żółtka. Wymieszać rózgą kuchenną. Dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.

    W oddzielnej misce ubić śmietanę kremówkę (sztywno). Dodać do masy. Również delikatnie wymieszać, ale dokładnie. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 min. Po tym czasie wstawić do mikrofalówki na 3-4 sekundy ( nie może dojść do wrzenia). Dodać do musu i wymieszać.
    Wylać na ostygnięty sernik i wstawić do lodówki na noc lub dzień.

Porady

Kąpiel wodna:
Do garnka wlać trochę wody i wstawić na gaz o małym ogniu. Na to postawić miseczkę z czekoladą, masłem i wodą. Mieszać do rozpuszczenia.

Sernik można posypać kakaem.

Przepis zaczerpnięty już dawno temu z jakiejś strony internetowej, lekko zmodyfikowany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylaCiastoczekoladasernikmusprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z musem czekoladowymi gruszkami

Dodane przez: klementynka

ciasto z musem czekoladowym i gruszkami

Lekkie ciasto z dużą ilością musu...

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną

Pyszny,lekki i słodki,wymyślony...

Serniczek  inaczej

Dodane przez: Szczucka Elżbieta

Czekoladowy sernik z musem malinowym i bitą...

Czekoladowy serniczek z musem malinowym...

SERNIK GOTOWANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK GOTOWANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ

Idealnie kremowy, delikatny, wręcz...

Tort.

Dodane przez: Di bloguje

Tort z musem i ganache czekoladowym

Tort jest przepyszny i jednocześnie...

Sernik z chałwą i musem truskawkowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik z chałwą i musem truskawkowym

Kremowy sernik pieczony z wykorzystaniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE